Τα 54 χρόνια του συμπληρώνει σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εν αντιθέσει με τα γενέθλια των περασμένων έξι ετών στον Λευκό Οίκο τα φετινά συνοδεύονται από επιτυχίες σε βασικά ζητήματα της πολιτικής του ατζέντας. Εχοντας περάσει το μέσο της δεύτερης θητείας του, ο Ομπάμα έχει προωθήσει πολλά από εκείνα που είχε υποσχεθεί. Μάλιστα κάποιοι σχολιάζουν σκωπτικά ότι με την πολιτική του απέναντι στο Ιράν, στην Κούβα, στο περιβάλλον, στην υγεία και το Μεταναστευτικό αξίζει τώρα εκείνο το Νομπέλ Ειρήνης που του είχε απονεμηθεί αμέσως μετά την εκλογή του το 2009.

Τηρώντας την παράδοση των τελευταίων ετών, ο Ομπάμα ξεκίνησε τους εορτασμούς για τα γενέθλιά του πηγαίνοντας για γκολφ μαζί με τρεις φίλους του από την παιδική ηλικία στη Χαβάη. Οι τέσσερις φίλοι διανυκτέρευσαν στην εξοχική κατοικία του προέδρου στο Καμπ Ντέιβιντ.

«Σχέδιο καθαρής ενέργειας». Χθες ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε «το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό βήμα» που έχουν κάνει έως σήμερα οι ΗΠΑ στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το «Σχέδιο καθαρής ενέργειας» που ανακοίνωσε επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου: στόχος οι εκλύσεις των αερίων αυτών να μειωθούν σε εθνικό επίπεδο κατά 32% έως το 2030, με πρώτα και καλύτερα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αντιπροσωπεύουν το 1/3 της έκλυσης ρυπογόνων αερίων στις ΗΠΑ.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να αφήσουμε για μια άλλη γενιά», τόνισε ο Ομπάμα. Το σχέδιο είναι βασικό εργαλείο προκειμένου να μπορέσουν οι ΗΠΑ να πετύχουν τις δεσμεύσεις τους ενόψει της Συνόδου του Παρισιού στα τέλη του χρόνου, οπότε η διεθνής κοινότητα θα επιχειρήσει να καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής. Ομως η πρωτοβουλία Ομπάμα συναντά ήδη σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, που αρνείται να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Ομως αυτό δεν είναι καινούργιο για τον Μπαράκ Ομπάμα, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της εξάχρονης προεδρίας του σε έντονες αντιπαραθέσεις με τους Ρεπουμπλικανούς. Τώρα φαίνεται αποφασισμένος να διαμορφώσει την πολιτικη του κληρονομιά και υστεροφημία, αγνοώντας τις απειλές των αντιπάλων του και προχωρώντας με προεδρικά διατάγματα, όταν δεν μπορεί να περάσει τη νομοθεσία από το Κογκρέσο όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία.

Η Υγεία και το Ιράν. Αυτό τον καιρό απολαμβάνει πολιτικές και διπλωματικές επιτυχίες. Στις 25 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας του. Λίγο μετά, το ίδιο δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον γάμο των ομοφυλοφίλων σε όλη τη χώρα, ένα μέτρο που είχε υπερασπισθεί έντονα ο Λευκός Οίκος. Πριν λίγες ημέρες επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα –μεγάλη επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Την περασμένη εβδομάδα αποκαταστάθηκαν επισήμως οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αβάνας με το άνοιγμα πρεσβειών των δύο χωρών στις αντίστοιχες πρωτεύουσες. Ειδικά η Συμφωνία της Βιέννης για το Ιράν, σχολιάζουν αναλυτές, δείχνει καλύτερα το δόγμα Ομπάμα: μιας Αμερικής που προτιμά μια διπλωματία σε πολλούς πυλώνες, πολύ μακριά από τις μονομερείς κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα στις οποίες επιδιδόταν ο Τζορτζ Μπους.

Αλλαγές στους φόρους. Ομως και οι κινήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ δείχνουν έναν Ομπάμα πιο αποφασιστικό. Το σχέδιό του για την επιβολή εφάπαξ φόρου 14% στα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό –υπολογίζονται στα 2 τρισ. δολάρια –προβλέπει ότι τα έσοδα θα διατεθούν σε πρόγραμμα για την αποκατάσταση υποδομών, κίνηση που θα δημιουργήσει και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα για την υποβοήθηση των μικρών επιχειρήσεων, γεγονός που θα βοηθήσει στη στήριξη της μεσαίας τάξης.