Ο Χάντι αλ Αμέρι, ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες των σιιτών παραστρατιωτικών στο Ιράκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν βλέπει καμιά αλλαγή στη θέση της Αγκυρας έναντι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), παρά την έναρξη τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

«Θεωρώ ότι (τα πλήγματα) που εξαπέλυσε η Τουρκία έχουν στόχο να υποστηρίξουν το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ)», δήλωσε ο Αμέρι, επικεφαλής της δύναμης Χασντ αλ Σαάμπι (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης). Η ιρακινή κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση σε αυτήν τη συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων, που αποτελούνται κυρίως από σιίτες, να συμβάλει για να ανακαταληφθούν οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό την κατοχή του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Αμέρι, «η Τουρκία υποστηρίζει πάντοτε το ΙΚ», όπως δείχνουν οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε στο βόρειο Ιράκ εναντίον των βάσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι εχθρός του ΙΚ.

«Δεν έχει αλλάξει θέση»

Για τον Αμέρι, «η Τουρκία δεν έχει αλλάξει θέση. Διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του PKK, που βοηθάει τους Κούρδους να πολεμούν το Ντάες στη Συρία».

Ο σιίτης ηγέτης έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στη Βαγδάτη ο επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Μετά τις συναντήσεις στη Βαγδάτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συνάντησε στην ιερή πόλη Νατζάφ τον αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, τον ανώτατο σιίτη θρησκευτικό ηγέτη στο Ιράκ, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη συμφωνία που συνήψε η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ζαρίφ θα επισκεφθεί επίσης το Κουβέιτ και το Κατάρ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει για τη συμφωνία οι χώρες του Κόλπου, προεξαρχούσης της Σαουδικής Αραβίας.