Το κόμμα του Ερντογάν νίκησε σήμερα στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ωστόσο έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων.

«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας» είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα ένα έπος». Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΚΔΑ το κόμμα του «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».

Ξεκάθαρος νικητής των βουλευτικών εκλογών της χώρας είναι το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν είπε για την χθεσινή διαδικασία ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πληγεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

«Όλοι οφείλουν να δουν ότι το AKP είναι ο νικητής και ηγείται των εκλογών αυτών», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να χτίσει μια νίκη από εκλογές που έχασαν».

Συγκεκριμένα, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Από την άλλη, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.

Ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση συνασπισμού λέγοντας πως μπορεί άνετα να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συνεργασία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος και του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, είπε ο Μπαχτσελί, «τότε ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό».

Κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος της ήττας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «είναι η παραβίαση των νόμων και του συντάγματος εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα».

Από το πρωί θα ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα έχουν για αποκορύφωμα τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.