Σε κλίμα σφοδρών αντιδράσεων, εντός αλλά και εκτός Βουλής, ψηφίστηκε τελικά χθες η επίμαχη τροπολογία για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Εκκρεμεί εντούτοις η υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα θέσει το σχέδιο του υπουργείου Υγειάς και επισήμως σε εφαρμογή, επιτρέποντας σε ιδιώτες γιατρούς να «νοικιάζουν» δημόσιες χειρουργικές αίθουσες, εξοπλισμό και άλλες υποδομές κατά την απογευματινή ζώνη.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια μεταρρύθμιση είχε έρθει για πρώτη φορά προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Απριλίου, με τον υπουργό Υγείας εντούτοις να αποσύρει τη ρύθμιση άρον άρον, εξαιτίας της διαμάχης που ξέσπασε τότε. Ομως, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες με την αντιπολίτευση να εκφράζει έντονες διαμαρτυρίες, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία εντούτοις απορρίφθηκε.

Ενταση

Ενα ακόμη θερμό στιγμιότυπο που προηγήθηκε της ψήφισης ήταν αυτό ανάμεσα στον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει τον δεύτερο «πρωτοπόρο» στη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επέμβαση που είχε κάνει ο Π. Πολάκης το 2017 στο νοσοκομείο Ζακύνθου, όταν τα χειρουργεία παρέμεναν κλειστά επί μήνες καθώς είχαν προκύψει θέματα ασφαλείας.

«Ναι, πήγα στο νοσοκομείο Ζακύνθου, και χειρούργησα, για να αποδείξω ότι ήταν ασφαλές», ήταν η απάντηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, υπογραμμίζοντας πως όντας στέλεχος της κυβέρνησης είχε κλείσει τότε το ιδιωτικό του ιατρείο. «Εμένα αυτό που με νοιάζει, ως υπουργό Υγείας, είναι να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να μη μένει κανείς πολίτης στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να καλυφθεί», είχε σημειώσει νωρίτερα ο Α. Γεωργιάδης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας.

Σε κάθε περίπτωση και μετά την ψήφισή της, ο νομοθέτης ανοίγει τις πόρτες των νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς, δίδοντάς τους μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διεξαγωγής επεμβάσεων κατά την απογευματινή ζώνη. Παράλληλα όμως επιτρέπεται η είσοδος και σε άλλες ειδικότητες για τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων με έμφαση στην ολοήμερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Μάλιστα, ο νομοθέτης προβλέπει και σχετικό… ενοίκιο για τη χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ το οποίο οι συνεργαζόμενοι γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν. Εντούτοις, οι σχετικές λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως για την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών γιατρών και ΕΣΥ απαιτείται άδεια από τον διοικητή του οικείου νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ιδιώτη ιατρού, και εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Παράλληλα η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνεργαζόμενοι ιδιώτες γιατροί να αναλαμβάνουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις όπως π.χ. να συμμετέχουν στις εφημερίες.

Αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ

Αμεση ήταν πάντως η διαμαρτυρία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία με την ΠΟΕΔΗΝ να σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «έχουμε βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα με το 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Αντί λοιπόν να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας… κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης». Και όπως υπενθυμίζουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, μέτρα που αποκρυσταλλώνουν το κυβερνητικό σχέδιο.