Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο επανενεργοποίησαν ατύπως το Κουιντέτο για τα Βαλκάνια (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία), το οποίο έζησε τις δόξες του τις μέρες του πολέμου στη Βοσνία. Η δραστηριοποίησή του είναι ανεπίσημη, για να μην εγερθούν αντιδράσεις. Την κινητικότητα του Διευθυντηρίου, όμως, δεν έχουν δει με καλό μάτι πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό παρότι οι πέντε χώρες που μετέχουν σε αυτό επιμένουν –για ευνόητους λόγους –ότι το Κουιντέτο δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα από το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια, η επανενεργοποίηση του Κουιντέτου άρχισε γύρω στα τέλη Μαρτίου, όταν οι τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Ουάσιγκτον αντιλήφθηκαν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια και η σύγκρουση της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση μύριζαν μπαρούτι. Τούτων δοθέντων, η ΕΕ έχει περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή, αδυνατώντας για ακόμη μία φορά να καθορίσει τις εξελίξεις στη γειτονιά της.

Αυτό παρότι δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν δώσει οδηγίες στους πρεσβευτές τους στην ΠΓΔΜ να αντιδράσουν στο επιλεκτικό σχήμα των πέντε «μεγάλων». Πάντως η ενεργοποίηση του Κουιντέτου, που θυμίζει ημέρες πολέμου στη Βοσνία, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την απόφαση του αμερικανικού παράγοντα να επανενεργοποιηθεί στην περιοχή, αναγνωρίζοντας προφανώς την αποτυχία των Ευρωπαίων να λάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Οι Αμερικανοί μάλιστα δεν το κρύβουν. Οπως προκύπτει από τις αμοιβαίες ενημερώσεις ευρωπαίων πρεσβευτών στα Σκόπια, «οι Αμερικανοί συχνά ενεργούν μόνοι τους, χωρίς καν να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη του Κουιντέτου, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσφορία».