Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναγίνουν εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα, αν κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας προσπαθήσει να κυβερνήσει μόνο του ως κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, προειδοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ.

Δύο ημέρες πριν από την πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση από την δεκαετία του 1970 στην Βρετανία, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ισοπαλία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, το Συντηρητικό του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και το Εργατικό του Εντ Μίλιμπαντ, και κανένα να μην εξασφαλίζει μια σαφή νίκη.

Αυτό αυξάνει την προοπτική είτε να κυβερνήσει ξανά ένας συνασπισμός, όπως συμβαίνει από το 2010 μέχρι σήμερα στη Βρετανία, είτε το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να προσπαθήσει να κυβερνήσει μόνο του ως κυβέρνηση μειοψηφίας, στηριζόμενο στην υποστήριξη μικρότερων κομμάτων ανά ψηφοφορία.

Ο Κλεγκ, το κόμμα του οποίου μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς του Κάμερον τα τελευταία πέντε χρόνια, θέλει να σχηματίσει έναν άλλον συνασπισμό με όποιο κόμμα κερδίσει τις περισσότερες έδρες και ψήφους στις εκλογές της Πέμπτης.

Συνεπώς έχει συμφέρον να προβάλει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Μια κυβέρνηση μειοψηφίας, δήλωσε ο ίδιος σήμερα, θα καταλήξει σε «ένα μακελειό» επειδή θα είναι ευάλωτη στα καπρίτσια μικρότερων κομμάτων, όπως το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), τα οποία θα ζητούν ανταλλάγματα για τη βραχυπρόθεσμη υποστήριξή τους.

«Αν προσπαθήσουν να ισορροπήσουν με μια μπερδεμένη και ασταθή κυβέρνηση μειοψηφίας αντί να προτάξουν το συμφέρον της χώρας, θα διακινδυνεύσουν όλη τη σκληρή δουλειά και τις θυσίες που έχει κάνει ο λαός τα τελευταία πέντε χρόνια», σημείωσε ο Κλεγκ αναφερόμενος στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Βρετανία είναι να ξαναγίνουν εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα. Αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί αν ο (ηγέτης των Εργατικών) Εντ Μίλιμπαντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον βάλουν το δικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Lord Ashcroft Polls έδειχνε το προβάδισμα των Τόρις να μειώνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2% έναντι των Εργατικών σε σύγκριση με παλαιότερη δημοσκόπησή της.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, η οποία έγινε το Σαββατοκύριακο και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 32%. Οι Εργατικοί παραμένουν στο ίδιο ποσοστό (30%) που συγκέντρωναν και στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυξάνουν το ποσοστό τους κατά δύο μονάδες στο 11%, το UKIP κατά μία μονάδα στο 12%, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν στο 7%.