Οι αποφάσεις που έλαβε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη για το θέμα των μεταναστών είναι «ανεπαρκείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

«Επρεπε να περιμένουμε δράματα, και έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, για να επανέλθουμε στον μηχανισμό που είχε θέσει σε εφαρμογή η Ιταλία, στην κλίμακα της Ευρώπης. Είναι ήδη μια επιστροφή σε μία κάπως μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρώπης, αλλά είναι “τίποτα” σε σχέση με το διακύβευμα», δήλωσε ο Λε Φολ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να τριπλασιάσουν τον προϋπολογισμό της ευρωπαϊκής θαλάσσιας επιχείρησης επιτήρησης και διάσωσης «Τρίτων» –που ανέρχεται σήμερα σε τρία εκατομμύρια ευρώ τον μήνα– και πρόκειται να επιδιώξουν την έγκριση του ΟΗΕ για να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των διακινητών στη Λιβύη.

Όμως καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε που θα επιτρέπει στα ευρωπαϊκά σκάφη να βγαίνουν από τα χωρικά ύδατα ώστε να προσεγγίζουν τη Λιβύη. Οι ηγέτες είναι διχασμένοι επίσης όσον αφορά την ανάληψη της ευθύνης των προσφύγων, παραπέμποντας τις αποφάσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σύμφωνα με τον Λε Φολ, το διακύβευμα αφορά τόσο τους ίδιους τους μεταφορείς, όσο και συνολικότερα τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης. «Αφορά επίσης την κατάσταση στη Λιβύη και την πλήρη αποσταθεροποίηση μιας χώρας που έγινε πλατφόρμα για έναν ορισμένο αριθμό διακινητών και [πλατφόρμα] μετανάστευσης», συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Πίσω από την πτώση του Καντάφι (το 2011), η διαπίστωση είναι ότι έπειτα από την σε στρατιωτικό επίπεδο επιχείρηση, όλος ο κόσμος αποσύρθηκε και άφησε τη Λιβύη σε μία θλιβερή κατάσταση», επέμεινε ο Λε Φολ.

Η κατάσταση αυτή δείχνει την «ανάγκη μιας δέσμευσης η οποία δεν είναι απλώς εκείνη της στιγμής αλλά εκείνη της διάρκειας» (…). «Πρέπει η Ευρώπη να στρωθεί για να δουλέψει περισσότερο σε σύμπραξη, σε συνεργασία».

Από την πλευρά της, η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν, χαιρέτισε την απόφαση που έλαβε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ να αυξήσει τα μέσα που διατίθενται για δράση στη Μεσόγειο.

«Είμαι ευτυχής να πω πως τα χρήματα που υποσχέθηκαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Τα χρήματα αυτά θα συμβάλουν στη σημαντική επέκταση των επιχειρήσεών μας στη Μεσόγειο. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αποτρέψουμε μελλοντικές τραγωδίες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη σελίδα της υπηρεσίας στο διαδίκτυο.

Η Frontex, η οποία εδρεύει στη Βαρσοβία, ευχαρίστησε επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ που υποσχέθηκαν την παροχή επιπλέον πλοίων και αεροπλάνων.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε την πραγματοποίηση τις προσεχείς ημέρες συναντήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις αρχές των ενδιαφερομένων χωρών