Οι Ιταλοί το ‘πιασαν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ανταμ Τέιλορ της «Ουάσιγκτον Ποστ» συνέλεξε tweets που έστειλαν οι Ιταλοί έπειτα από την προειδοποίηση που τους απηύθυνε το ISIS, εκείνο το «Σήμερα βρισκόμαστε νότια της Ρώμης. Με την άδεια του Αλλάχ, θα κατακτήσουμε τη Ρώμη». Ιδού μερικά από αυτά:

«Προσοχή στον αυτοκινητόδρομο – περιφερειακό: έχει πολλή κίνηση, θα παγιδευτείτε!».

«Εϊ, μια συμβουλή: μην έρθετε με τρένο, συνεχώς αργεί!».

«Αργήσατε, η Ιταλία καταστρέφεται ήδη από τις κυβερνήσεις της».

«Είμαστε έτοιμοι να σας συναντήσουμε! Εχουμε ένα ωραίο Κολοσσαίο για πούλημα, τιμή ευκαιρίας, δεχόμαστε πιστωτικές».

Οι φονικές τακτικές των τζιχαντιστών δεν είναι αστείο, αλλά η κοροϊδία που επεφύλαξαν στο ISIS οι Ιταλοί είναι μάλλον αρμόζουσα. Το ISIS αποτελείται από τρεις χαλαρές φατρίες. Η μία συμπεριλαμβάνει τους ξένους εθελοντές. Κάποιοι είναι σκληραγωγημένοι τζιχαντιστές, αλλά πολλοί είναι απλώς losers, απροσάρμοστοι, τυχοδιώκτες και νεαροί που δεν κράτησαν ποτέ εξουσία, μια δουλειά ή το χέρι ενός κοριτσιού και εντάχθηκαν στο ISIS για να αποκτήσουν και τα τρία. Αν το ISIS αρχίσει να χάνει και δεν μπορεί να προσφέρει δουλειές, εξουσία ή σεξ, η ομάδα αυτή θα συρρικνωθεί.

Η δεύτερη φατρία, η ραχοκοκαλιά του, αποτελείται από πρώην σουνίτες μπααθιστές στρατιωτικούς αξιωματούχους και ντόπιους ιρακινούς σουνίτες και μέλη φυλών που προσφέρουν στο ISIS παθητική στήριξη. Παρότι οι σουνίτες συνιστούν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ιράκ, κυβερνούσαν τη χώρα γενιές ολόκληρες και απλώς δεν μπορούν να αποδεχθούν το γεγονός ότι επικεφαλής είναι τώρα η σιιτική πλειοψηφία. Επίσης, για πολλά σουνιτικά χωριά υπό τον έλεγχο του ISIS, το ISIS είναι απλώς λιγότερο κακό από την αποκτήνωση και τις διακρίσεις που εισέπραξαν από την προηγούμενη, κυβέρνηση σιιτών του Ιράκ.

Η τρίτη φατρία του ISIS αποτελείται από τους αληθινούς ιδεολόγους, με επικεφαλής τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Εχουν τη δική τους αποκαλυπτική εκδοχή του Ισλάμ. Αυτή δεν θα είχε όμως απήχηση αν δεν είχαν «συλληφθεί όμηροι τόσο η θρησκεία όσο και η πολιτική» στον αραβικό κόσμο και στο Πακιστάν, δημιουργώντας «ένα τοξικό μείγμα», λέει ο Ναντέρ Μουσαβιζαντέχ, συμπροεδρεύων της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Macro Advisory Partners.

Προκειμένου λοιπόν να ηττηθεί το ISIS και να μην εμφανιστεί άλλο στη θέση του πρέπει: να εξοντωθεί η ηγεσία του· να στρατολογηθούν μουσουλμάνοι να απαξιώσουν τις πολύ αληθινές, δημοφιλείς, εξτρεμιστικές εκδοχές του Ισλάμ που έρχονται από τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν· να αναχαιτιστούν η αδικία, η διαφθορά, ο σεχταρισμός και η κατάρρευση του κράτους που είναι σήμερα τόσο διαδεδομένα στον αραβικό κόσμο και στο Πακιστάν· και να αποκτήσουν οι ιρακινοί σουνίτες τη δική τους αυτόνομη περιοχή του Ιράκ, μαζί και ένα μερίδιο του πετρελαϊκού του πλούτου, όπως ακριβώς οι Κούρδοι. Ξέρω: μοιάζει αδύνατο. Αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος για ένα πιο μετριοπαθές αραβικό Ισλάμ –καθώς και για λιγότερους νέους και νέες που θα αναζητούν αξιοπρέπεια στα πιο λάθος μέρη.

Μια απλή αλήθεια

Οσο συζητάμε εναγωνίως τη σχέση του ISIS με το Ισλάμ, ξεχνάμε μια απλή αλήθεια. Είναι η αλήθεια που πρόφερε ο Ρουσλάν Τσάρνι όταν οι δυο ανιψιοί του Τζοκάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ κατηγορήθηκαν για τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ηταν απλώς δύο «losers», είπε, που μισούσαν όσους είχαν καταφέρει κάτι καλύτερο και μεταμφίεζαν αυτό το μίσος σε ιδεολογία.