Στο Ριάντ σπεύδει αύριο ο Μπαράκ Ομπάμα, συντομεύοντας την επίσκεψή του στην Ινδία, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα, που αποβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 90 χρόνων από πνευμονία, και να συναντηθεί με τον νέο μονάρχη της μεγαλύτερης εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και κυριότερης συμμάχου της Δύσης μεταξύ του αραβικού κόσμου στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία.

Η ταυτότητά του νέου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ήταν ήδη γνωστή: είναι ο 79χρονος Σαλμάν μπιν Αμπντούλ – Αζίζ αλ Σαούντ, ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα, υπουργός Αμυνας τα τελευταία τρία χρόνια και κυβερνήτης της επαρχίας του Ριάντ από το 1963 έως το 2011. Εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια η εξουσία περνάει από τον έναν γιο του ιδρυτή του βασιλείου στον άλλο. Η γενιά τους όμως φθίνει. Ο ίδιος ο Σαλμάν έχει προβλήματα υγείας. Το πρώτο που έκανε λοιπόν ως νέος μονάρχης ήταν να κατονομάσει, για πρώτη φορά, ως δεύτερο στη σειρά για τη διαδοχή στον θρόνο ένα μέλος της επόμενης γενιάς των πριγκίπων, τον 55χρονο ανιψιό του και υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ. Πρώτος στη σειρά για τη διαδοχή, πρίγκιπας διάδοχος δηλαδή, ορίστηκε ένας ετεροθαλής αδελφός του Σαλμάν, ο 69χρονος Μουκρίν. Ο Σαλμάν διόρισε επίσης έναν από τους αγαπημένους του γιους, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, υπουργό Αμυνας. Και η βασιλική οικογένεια επιβεβαίωσε έτσι την ικανότητά της να συνασπίζεται γρήγορα όσον αφορά τα ακανθώδη ζητήματα της διαδοχής.

Η κηδεία του Αμπντάλα έγινε την Παρασκευή, με τον λιτό τρόπο που προστάζει το Ισλάμ και παρουσία μόνο μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένου του τούρκου προέδρου και των ηγετών των κρατών του Κόλπου. Εκατοντάδες σαουδάραβες πολίτες έσπευσαν κατόπιν να ορκιστούν «υπακοή και πίστη» στον βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος στην πρώτη ομιλία του δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τις πολιτικές των προκατόχων του. Πολυάριθμοι αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένων του Φρανσουά Ολάντ και του Ντέιβιντ Κάμερον, έσπευσαν στο Ριάντ το Σαββατοκύριακο.

Η αντίφαση

Η επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Ριάντ έρχεται σε αντιδιαστολή με την απουσία του από τη μεγαλειώδη διαδήλωση της 11ης Ιανουαρίου, μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών στο Παρίσι.