Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι απαραίτητη μια «πραγματική και ειλικρινής διεθνής συνεργασία» για να νικηθεί «η τρομοκρατία» οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος.

«Η περιοχή βιώνει μια περίοδο αποφασιστικής σημασίας», δήλωσε ο Ασαντ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του κόμματος Μπάαθ, το οποίο κυβερνά τη Συρία εδώ και μισό αιώνα.

«Η υποστήριξη χωρών-φίλων του συριακού λαού, η συνειδητοποίηση από άλλες διεθνείς πλευρές του κινδύνου που αποτελεί η τρομοκρατία για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα και μια πραγματική και ειλικρινής διεθνής συνεργασία αποτελούν αποφασιστικά στοιχεία για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας», πρόσθεσε ο Ασαντ.

Στη γλώσσα της συριακής κυβέρνησης «χώρες-φίλες» είναι οι σύμμαχοί της και κυρίως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, με επικεφαλής το Ισλαμικό Κράτος, δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά, αλλά από τις λανθασμένες και επιθετικές πολιτικές αυτών που εξαπέλυσαν πόλεμο εναντίον της Συρίας», υπογράμμισε ο σύρος πρόεδρος.

Ο Ασαντ αναφερόταν στις χώρες που υποστηρίζουν την εξόριστη συριακή αντιπολίτευση, αλλά και τους εξεγερμένους, κυρίως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ.