Ο τελευταίος ουρανοξύστης που χτίστηκε στο Παρίσι εγκαινιάστηκε το 1973 –ένα αδιάφορο, σκοτεινό κτίριο 59 ορόφων, ο Πύργος Μονπαρνάς. Θεωρήθηκε εξάμβλωμα. Ακόμα και σήμερα οι Παριζιάνοι λένε ότι το κτίριο αυτό προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη, μια και όταν βρίσκεσαι μέσα δεν μπορείς να το δεις. Οι Αρχές της πόλης είχαν αποφασίσει έπειτα από αυτό να απαγορεύσουν διά παντός την κατασκευή νέων ουρανοξυστών. Τώρα όμως, τέσσερις δεκαετίες αργότερα το Παρίσι φλερτάρει και πάλι με την ιδέα ενός νέου ουρανοξύστη –έναν τριγωνικό γυάλινο πύργο 42 ορόφων που σχεδίασαν οι ελβετοί αρχιτέκτονες Ζακ Χέρζογκ και Πιερ ντε Μερόν –στη νοτιοδυτική γωνιά της πόλης.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι Παριζιάνοι φαίνεται να έχουν αποδεχθεί κάποια από τα πιο τολμηρά αρχιτεκτονικά πειράματα, όπως οι γυάλινες πυραμίδες στην αυλή του Λούβρου ή το κέντρο Πομπιντού με τους έντονα χρωματισμένους σωλήνες στο εξωτερικό του. Ωστόσο η αντίσταση στους ουρανοξύστες ήταν έντονη. Για κάποιους Παριζιάνους, λοιπόν, η νέα πρόταση αποτελεί άλλο ένα φιάσκο τύπου Μονπαρνάς, άλλη μία κίνηση που θα παραμορφώσει τη γαλλική πρωτεύουσα. Και θεωρούν ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι Αρχές έχουν κάνει πολύ καλά να κρατούν τους ουρανοξύστες εκτός ορίων πόλης, σε περιοχές όπως η Ντεφάνς, στη δυτική άκρη που σήμερα αποτελεί ένα δάσος από ατσάλι και γυαλί.

Ωστόσο αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό χάρηκε ιδιαίτερα όταν έγινε η πρόταση για αυτή την τεράστια ιδιωτική επένδυση σε μια περιοχή της πόλης που δεν έχει κάτι ιδιαίτερο. Εκεί, ανάμεσα στον αυτοκινητόδρομο που περνά περιφερειακά του Παρισιού και μιας συνοικίας κατοικιών στο 15ο διαμέρισμα, βρίσκονται κυρίως συνεδριακά κέντρα.

Για την κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν 5.000 εργάτες. Τα πολυτελή γραφεία του, ελπίζουν οι Αρχές της πόλης, θα προσελκύσουν νέες εταιρείες. «Θα αποτελέσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη για την πόλη» λέει ο Ζαν-Λουί Μισικά, αντιδήμαρχος για πολεοδομικά θέματα. Θεωρεί ότι το νέο κτίριο θα λειτουργήσει ως ένα είδος φάρου που θα δώσει χαρακτήρα σε όλη την περιοχή, όπως έκανε το Μουσείο Γκουγκενχάιμ του Φρανκ Γκέρι στο Μπιλμπάο.

Την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο καταψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι νικητές όμως έκαναν το σφάλμα να δείξουν τα ψηφοδέλτιά τους με το «Οχι», καταργώντας τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και δίνοντας έτσι στην Ινταλγκό την ευκαιρία να παραπέμψει το όλο θέμα στο δικαστήριο. Η ψηφοφορία ήταν 78-83, πολύ κοντά δηλαδή. Οι σύμβουλοι της δημάρχου πιστεύουν ότι σε λίγο καιρό, με λίγη πίεση ακόμα, θα δοθεί έγκριση για την κατασκευή του πύργου.

Πολλοί, και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Παριζιάνοι φοβούνται ότι η δημοτική Αρχή της πόλης δεν έχει κατανοήσει το μάθημα που έδωσε η κατασκευή του πύργου Μονπαρνάς, ένα κτίριο που συχνά εμφανίζεται στους καταλόγους με τα 10 πιο άσχημα κτίρια όλου του κόσμου. Πιστεύουν ότι οι ουρανοξύστες απλώς δεν ταιριάζουν στη γαλλική πρωτεύουσα. «Δεν βρισκόμαστε ούτε στο Ντουμπάι ούτε στο Μανχάταν» λέει ο 60χρονος Ντανιέλ Ουτρμάν. «Εκείνο που απολαμβάνω είναι ότι στο Παρίσι δεν είμαι περικυκλωμένος από τεράστια κτίρια».