Φόρο τιμής «στο θάρρος που ενέπνευσαν» όσοι ήταν στα κινήματα εναντίον του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας (DDR) απέτισε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της ενόψει της 25ης επετείου από την Πτώση του Τείχους.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στα κινήματα των πολιτών, η δημοκρατική αντιπολίτευση στο καθεστώς της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ), «επέδειξαν θάρρος και ενέπνευσαν θάρρος», τόνισε.

«Εδωσαν θάρρος στους άλλους, στους εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους που συμπαρατάχθηκαν μαζί τους στη συνέχεια, όπως για παράδειγμα με τις ειρηνικές «διαδηλώσεις της Δευτέρας»» είπε, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει από τη Λειψία.

«Χωρίς αυτούς, όλη αυτή η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο δύσκολη (…) Γι’ αυτό οφείλουμε να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ» είπε.

Πρώην πολίτης της ΓΛΔ, η Μέρκελ μίλησε για τα «απερίγραπτα συναισθήματά» της κατά την πτώση του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου 1989, εξηγώντας πως εκείνο το βράδυ είχε πάει αρχικά με μια φίλη της για σάουνα και βγαίνοντας πήρε μέρος σε μια πορεία ανθρώπων που κατέβαιναν το δρόμο.

«Αυτό το συναίσθημα δεν ξεχνιέται, δεν θα το ξεχάσω ποτέ», είπε προσθέτοντας ότι το νιώθει και πάλι σήμερα όταν διασχίζει την Πύλη του Βραδεμβούργου, σύμβολο της διαίρεσης της πόλης. Τέτοια γεγονότα «αλλάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου», υπογράμμισε.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους, οι διαρθρωτικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πρώην χώρες, ιδιαίτερα στο μέτωπο της απασχόλησης, είναι ακόμη απτές. «Πολλοί άνθρωποι στη ΓΛΔ είχαν μια απασχόληση και εμπειρία τις οποίες δεν μπόρεσαν να αναδείξουν στην αγορά εργασίας και πολλοί άνθρωποι επλήγησαν» αναγνώρισε η Μέρκελ.

Όμως «οι νέες γενιές είναι πλέον ενωμένες και μπορέσαμε, χάρη στην απίστευτη βοήθεια» της πρώην Δυτικής Γερμανίας «να μειώσουμε το χάσμα», υπογράμμισε.

Η Γερμανία γιορτάζει στις 9 Νοεμβριου τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους. Ένα μεγάλο φάσμα εκδηλώσεων έχει προβλεφθεί για την περίσταση, κυρίως πολλές συναυλίες που θα δοθούν μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου.