Σημαντική είναι η μάχη που θα δοθεί και για την κυριαρχία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί πρόκειται να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή εδώ και μισό αιώνα, δείχνοντας έτσι ότι θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο αυτού του νομοθετικού σώματος μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ενας από τους λόγους είναι και το ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στο να προστατέψουν την ελαφρά πλειοψηφία τους στη Γερουσία και έτσι οι μάχες για τις έδρες της Βουλής έχουν περάσει σχεδόν απαρατήρητες. Ομως ένα πλήθος παραγόντων, από τη χαμηλή δημοφιλία του Ομπάμα έως τη στασιμότητα στα εισοδήματα των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης, αναμένεται ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η σαρωτική νίκη που κατήγαγαν οι Ρεπουμπλικανοί στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, όπου κέρδισαν 63 έδρες στη Βουλή και πήραν τον έλεγχο των περισσότερων τοπικών νομοθετικών σωμάτων ενώ κέρδισαν και τους περισσότερους κυβερνήτες, τους βοηθά ιδιαίτερα. Ο έλεγχος των τοπικών σωμάτων τους έδωσε τη δύναμη να αναδιανείμουν τις εκλογικές περιοχές το 2010 – κάτι που γίνεται περίπου κάθε 10 χρόνια. Οι Ρεπουμπλικανοί παραδοσιακά πηγαίνουν καλύτερα στις ενδιάμεσες εκλογές επειδή η βάση τους – λευκοί άνδρες και ηλικιωμένοι – ψηφίζουν μαζικότερα από ό,τι οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών, δηλαδή οι νεότεροι και τα μέλη μειονοτήτων.

Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 233 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επί συνόλου 435 εδρών, ενώ οι Δημοκρατικοί 199. Τρεις είναι κενές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί θα κερδίσουν μεταξύ 4 και 10 ακόμη εδρών. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές τους, καθώς ετοιμάζονται για την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2016 όπου ελπίζουν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα έχει δημιουργήσει ρεύμα. «Ομως εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν τώρα πάνω από 10 έδρες δεν θα έχουμε καμία ελπίδα να πάρουμε πίσω τη Βουλή το 2016, και αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2020 θα πάμε έτσι» σχολιάζει στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.