Το αμερικανικό κοινό λατρεύει να συνδυάζει τα πάντα με τον χώρο του θεάματος, γι’ αυτό και κάποιοι πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2014 –που διεξάγονται την ερχόμενη Τρίτη –ως «εκλογές Σάινφελντ». Στην πολύ δημοφιλή αυτή τηλεοπτική σειρά οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν επί μία δεκαετία τις περιπέτειες ενός νευρωτικού κωμικού. Κι όμως, λένε οι αναλυτές, σε αυτές θα εκφρασθεί κάτι πολύ σημαντικό: οι φόβοι και οι ανησυχίες του εκλογικού σώματος σε μια περίοδο κατά την οποία οι ψηφοφόροι έχουν την αίσθηση ότι σχεδόν τίποτα δεν πηγαίνει καλά και ούτε πρόκειται σύντομα. Και ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται μπροστά στην απειλή να χάσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία στη Γερουσία (στη Βουλή την έχουν ήδη οι Ρεπουμπλικανοί) και έτσι να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εντελώς εχθρικό Κογκρέσο!

σκληρη μαχη. Οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται μόλις έξι έδρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, που θα τους επιτρέψει να μπλοκάρουν οποιαδήποτε νομοθεσία προσπαθεί να περάσει ο Ομπάμα –καθιστώντας τον έτσι εντελώς αδύναμο. Αρκετές μάλιστα από αυτές τις εκλογικές μάχες θεωρούνται αμφίρροπες –κάτι που δικαιολογεί και το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίζεται ότι θα δαπανηθεί για την προεκλογική εκστρατεία, την ακριβότερη στην ιστορία των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική στασιμότητα, τη στιγμή που το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου Ομπάμα δεν ξεπερνά το 42%, διαπιστώνεται σχεδόν σε κάθε κούρσα της 4ης Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκλεγούν όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (435), 33 από τα 100 μέλη της Γερουσίας, 38 κυβερνήτες πολιτειών, τα μέλη 46 πολιτειακών κοινοβουλίων, ενώ θα διεξαχθούν και πολλές άλλες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις. Και είναι μια αίσθηση που παρατηρείται σε κάθε επίπεδο –από την έδρα-κλειδί για τη Γερουσία στην Αλάσκα έως μια δίχως ιδιαίτερη σημασία έδρα της Βουλής στον βαθύ Νότο της Αμερικής.

ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ. Οι ψηφοφόροι ελπίζουν οι Ρεπουμπλικανοί θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς τον Λευκό Οίκο του Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς (ιδιαίτερα στη Γερουσία). Και οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τον μη δημοφιλή πρόεδρο της χώρας –μέχρι το σημείο που κάποιοι υποψήφιοι αρνούνται να πουν ακόμα και εάν τον ψήφισαν! Στις δημοσκοπήσεις ποσοστό 50% απαντά ότι προτιμά να ψηφίσει έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο έναντι 44% που επιλέγουν Δημοκρατικό. Και η ιστορία τάσσεται με την πλευρά των Ρεπουμπλικανών: στις 26 από τις 28 ενδιάμεσες εκλογές από το 1900 μέχρι σήμερα, το κόμμα που ελέγχει τον Λευκό Οίκο έχει χάσει έδρες…

Το περιοδικό «Politico» χαρακτηρίζει την αναμέτρηση αυτή «εκλογές του Χάους» –οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και μια αψίδα κρίσης από τη Λιβύη έως την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Εν μέσω όλων αυτών οι Αμερικανοί αισθάνονται τη μεγαλύτερη ανασφάλεια εδώ και πολλά χρόνια. Από όσους πήραν μέρος σε δημοσκόπηση για τις επερχόμενες εκλογές για τη Γερουσία, μόνο το 36% εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάλληλη θέση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Το 64% απάντησε ότι «η κατάσταση στις ΗΠΑ βρίσκεται εκτός κάθε ελέγχου».

Οι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν τώρα μπροστά τους την ευκαιρία να κερδίσουν τον έλεγχο πολλών τοπικών κοινοβουλίων σε όλη τη χώρα, ενώ οι Δημοκρατικοί παίζουν άμυνα σε αφιλόξενο γήπεδο. Η καταιγιστική νίκη των Ρεπουμπλικανών το 2010 τους έδωσε τον έλεγχο 59 από τα 98 νομοθετικά σώματα σε 49 πολιτείες, ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν μόλις 39. Μόλις καταμετρηθούν τα αποτελέσματα στις 6.049 εκλογικές κούρσες στις 46 πολιτείες την ερχόμενη Τρίτη, οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να έχουν κάνει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο.

ΜΗΝΥΜΑ. «Το βασικό μήνυμα που εκφράζουν παντού οι Ρεπουμπλικανοί είναι: αυτές οι εκλογές αφορούν τον Ομπάμα» παρατηρεί ο Μάικλ Σάρτζεντ, επικεφαλής της προεκλογικής επιτροπής των Δημοκρατικών. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον». Οι κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Συρία, η υστερία σχετικά με τον Εμπολα και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο που βάζουν εμπόδια σε κάθε νομοθετική προσπάθεια του Λευκού Οίκου είχαν ως αποτέλεσμα να ψηφισθεί ο μικρότερος αριθμός νόμων στην αμερικανική ιστορία. Με την πόλωση στην Ουάσιγκτον να κορυφώνεται και τα άσχημα νέα να καταφθάνουν από όλο τον κόσμο, ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται εύκολος στόχος.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σπεύδουν να αποστασιοποιηθούν από τον πρόεδρο, γεγονός που προκαλεί στον Λευκό Οίκο «οργή», σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Ομπάμα. Οπως λέει, «ο Ομπάμα δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος να στρέφονται εναντίον του ακόμα και οι δικοί του». Ακόμα και δημόσια ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται εμμέσως σε αυτή την κατάσταση. «Οι πολιτικές μου βρίσκονται καθημερινά στην κάλπη, καθεμία από αυτές» είπε πρόσφατα. Και έσπευσε να θυμίσει ότι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι «είναι τύποι που ψήφισαν για μένα, που υποστήριξαν την ατζέντα μου στο Κογκρέσο». Πηγές αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι εκ των υποψηφίων έκαναν αμέσως μετά τηλεφωνήματα με παράπονα για την υπενθύμιση αυτή στον Λευκό Οίκο.

Τον εγκαταλείπουν

Τα μέλη των Δημοκρατικών εγκαταλείπουν τον πρόεδρο. Πριν από λίγο καιρό η πρώην υπουργός Εξωτερικών του, η Χίλαρι Κλίντον, επέκρινε την εξωτερική του πολιτική ενώ ο πρώην υπουργός Αμυνας του Ομπάμα Λέον Πανέτα κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο ότι δείχνει αδύναμος λόγω της απροθυμίας του να χρησιμοποιεί την αμερικανική στρατιωτική ισχύ σε διάφορα μέρη του κόσμου