Αφού δήλωσε δημοσίως ότι της συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν «εγκληματίας» και κατήγγειλε «φρενίτιδα ανοργανωσιάς» όσον αφορά την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων του Εμπολα, η Κέισι Χίκοξ, η νοσοκόμα που τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα για προληπτικούς λόγους αμέσως μετά την επιστροφή της στις ΗΠΑ από τη Σιέρα Λεόνε, έσπασε την απομόνωσή της κάνοντας ποδήλατο.

Χθες το πρωί, τρεις ημέρες μετά την επιστροφή της στο Μέιν από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νιούαρκ, η Χίκοξ αψήφησε την εντολή των τοπικών Αρχών να παραμείνει περιορισμένη στο σπίτι της και βγήκε με τον σύντροφό της για μια βόλτα με το ποδήλατο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, πίσω από το ζευγάρι ακολουθούσαν δύο περιπολικά της αστυνομίας και δεκάδες ρεπόρτερ. Η αντιπαράθεση μεταξύ της νεαρής νοσοκόμας και των αμερικανικών Αρχών ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή όταν η Χίκοξ έφτασε στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ από τη Σιέρα Λεόνε όπου φρόντιζε ασθενείς του θανατηφόρου ιού. Αφότου υποβλήθηκε στις εξετάσεις που προβλέπονται πλέον για τα άτομα που επιστρέφουν στις ΗΠΑ από τη Δυτική Αφρική, διαπιστώθηκε πως είχε δέκατα (χαμηλό πυρετό). Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και η Χίκοξ μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νιούαρκ όπου τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα μέσα σε μια σκηνή. Τη Δευτέρα, έπειτα από σχετική άδεια του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, επέστρεψε στο Μέιν, όντας, ωστόσο, υποχρεωμένη να παραμείνει έγκλειστη στην κατοικία της για επιπλέον 12 ημέρες, έως ότου, δηλαδή, ολοκληρωθεί η περίοδος επώασης του ιού.

Ομως η Χίκοξ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεται σε καραντίνα γιατί δεν έχει εμφανίσει κανένα από τα συμπτώματα ενώ το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, αρκετές ώρες μετά τον αρχικό περιορισμό της, ήταν αρνητικό. Οι Αρχές του Μέιν, ωστόσο, θεώρησαν ότι έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση και να μην έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Τώρα, αμφότερες οι πλευρές απειλούν πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Την ώρα που οι Αρχές του Μέιν ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της νεαρής νοσοκόμας, εκείνη δηλώνει πως δεν πρόκειται να ανεχτεί την «παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων» της δίχως να υπάρχει κανένας επιστημονικά αποδεδειγμένος λόγος.

Αποτελεί, πάντως, γεγονός ότι οι αξιωματούχοι υγείας του Μέιν θα δυσκολευτούν να πείσουν τους δικαστές ότι η Χίκοξ αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. «Εάν κάποιος δεν παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα» επισήμανε δικηγόρος ειδικός στο ιατρικό δίκαιο.

Ο Μπάρακ Ομπάμα

Κατά της επιβολής υποχρεωτικής καραντίνας σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στις ΗΠΑ από χώρες της Δυτικής Αφρικής τάχθηκε και ο Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας λόγο για μια πολιτική που βασίζεται στον φόβο και όχι στην επιστήμη