Ούτε ψηλοτάκουνες γόβες, ούτε σούπερ μίνι, ούτε βαθύ ντεκολτέ ούτε καν προκλητικά στενά ρούχα. Εκείνο το πρωινό του περασμένου Αυγούστου, η 24χρονη Αμερικανίδα Σοσάνα Ρόμπερτς φόρεσε ό,τι πιο απλό είχε στην ντουλάπα της – μαύρο τζιν παντελόνι, μαύρη μπλούζα και αθλητικά – και βγήκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να αποδείξει ότι η σεξουαλική παρενόχληση αφορά όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως αμφίεσης. Και είχε δίκιο. Μέσα σε 10 ώρες, η Ρόμπερτς έγινε στόχος 108 ανδρικών πειραγμάτων.

Προκειμένου να αποδείξει τού λόγου το αληθές, η Ρόμπερτς, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Kutztown της Πενσιλβάνια και επίδοξη ηθοποιός, κίνησε για την έρευνά της με έναν φίλο της, τον Ρομπ Μπλις. Μπροστά εκείνος, με μία κρυφή κάμερα στο σακίδιό του, και από πίσω εκείνη με δύο μικρά μικρόφωνα τα οποία κρατούσε στο χέρι της, το δυναμικό δίδυμο κατέγραψε όλη τη διαδρομή και τα ενοχλητικά σχόλια ένα προς ένα – ακόμη κι εκείνα που η Ρόμπερτς δεν είχε καν αντιληφθεί.

«Τι κάνεις, όμορφη», «Γεια σου, μωρό», «Χαμογέλα», «Καλό απόγευμα, αγάπη μου». Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που άκουσε η 24χρονη κοπέλα περπατώντας άλλοτε σκυφτή και άλλοτε εμφανώς ενοχλημένη στον δρόμο. Και ενώ τα συγκεκριμένα πειράγματα μπορεί να μην ήταν προσβλητικά, υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες η Ρόμπερτς πραγματικά βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Οπως όταν κάποιοι την ακολούθησαν για μερικά μέτρα με την ελπίδα ότι θα της αποσπάσουν μια απάντηση («Για δεν μου μιλάς; Επειδή είμαι άσχημος;). Με τις ίδιες προσδοκίες, ορισμένοι της έκλειναν το μάτι και άλλοι επιχείρησαν να της ψιθυρίσουν ανάρμοστους ήχους…

Ρόμπερτς και Μπλις ανέβασαν το βίντεο αρχικά στο Youtube και το Facebook, συνοδευόμενο με το εξής σχόλιο: «Αυτό συμβαίνει καθημερινά. Δεν ανεχόμαστε την παρενόχληση στο σχολείο, στο σπίτι ή τη δουλειά. Γιατί να την ανεχτούμε στον δρόμο; Ολοι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς».

Στη συνέχεια, η οργάνωση Hollaback, η οποία μάχεται για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στους δρόμους, αποφάσισε να «ντύσει» με αυτό το βίντεο την εκστρατεία της. Σύμφωνα με την Hollaback, περίπου ένα 70% με 90% των γυναικών παγκοσμίως έχει γίνει κάποια στιγμή στόχος ανδρικών πειραγμάτων στον δρόμο.