Τη διέλευση ουκρανών στρατιωτών που έχουν περικυκλωθεί στην ανατολική Ουκρανία προανήγγειλε ηγετικό στέλεχος των φιλορώσων ενόπλων στο Ντονέτσκ, λίγο μετά τη σχετική έκκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αρχηγός των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο δήλωσε ότι συμφώνησε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα έπειτα από τη δήλωση Πούτιν.

Ο Πούτιν κάλεσε νωρίτερα τους αντάρτες να ανοίξουν έναν «διάδρομο» στην ανατολική Ουκρανία ώστε να μπορέσουν τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από το πεδίο της μάχης.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24 TV ο Ζαχαρτσένκο, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.

Απευθυνόμενος για πρώτη φορά απευθείας στους ενόπλους της Ουκρανίας, ο Πούτιν εξήρε τις στρατιωτικές τους επιτυχίες και κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να «καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».