Στην πιο επικίνδυνη φάση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μπαίνουν πλέον οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Μετά τις νέες βαριές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας που αποφάσισαν την Τρίτη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, τις οποίες οι Ρώσοι χαρακτήρισαν «καταστροφικές και μυωπικές», το Κρεμλίνο απάντησε χθες με την απαγόρευση εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση να επεκταθεί για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η Δύση ανακοίνωσε περιορισμό πωλήσεων όπλων και τεχνολογίας για την πετρελαϊκή βιομηχανία, ενώ απαγορεύθηκε στις κρατικές ρωσικές τράπεζες να αντλούν κεφάλαια από τις δυτικές κεφαλαιαγορές. Είναι οι πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες υιοθετούν μέτρα που έχουν στόχο να πλήξουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία, έπειτα από μήνες περιορισμένων μέτρων που στόχευαν συγκεκριμένα άτομα τα οποία θεωρούνταν υπεύθυνα για τη ρωσική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. «Η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβάλλαμε κάνουν την ήδη αδύναμη ρωσική οικονομία ακόμα πιο αδύναμη» δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι εάν το Κρεμλίνο δεν αλλάξει γραμμή το κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι τα μέτρα θα πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία, όμως θα πλήξουν περισσότερο τη Ρωσία. «Το τίμημα αξίζει» ανέφερε. «Σε μια περίοδο πολέμου και ειρήνης, η οικονομική πολιτική δεν είναι το πρωταρχικό μέλημα».

Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι πολιτικές. Κλιμακώνοντας τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ως αντίποινα για τη συνέχιση της αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κλείνουν ένα κεφάλαιο στη σχέση τους με τη μετακομμουνιστική Ρωσία. Αναγνωρίζουν δηλαδή, σχολιάζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», «ότι η 25ετής προσπάθεια να οικοδομηθούν νέοι δεσμοί με τη Ρωσία κατέρρευσε». Στο κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας τονίζεται ότι εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αλλάξει στάση οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση θα είναι τα επόμενα χρόνια δύσκολες και επικίνδυνες.

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αναφέρεται. Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα επαναληφθεί, καθώς η σημερινή Ρωσία δεν έχει σχέση με την πάλαι ποτέ σοβιετική υπερδύναμη. «Στο εσωτερικό της Ρωσίας ο Πούτιν δεν μπορεί να οικοδομήσει ένα σύγχρονο κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι η στάση του έγινε πιο επιθετική μετά τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2012. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι το ίδιο που συνέβαινε και με το Πολιτικό Γραφείο της ΕΣΣΔ: ένας ανασφαλής μηχανισμός εξουσίας υιοθετεί αντιαμερικανική εξωτερική πολιτική επειδή το μόνο που μπορεί να κάνει στο εσωτερικό είναι να καταστείλει τις πολιτικές ελευθερίες».

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντμίτρι Τρένιν από το κέντρο Κάρνεγκι της Μόσχας, το Κρεμλίνο πιστεύει ότι στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι η υποχώρηση του Πούτιν στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά η ανατροπή του ίδιου του ρώσου προέδρου διά της οικονομικής οδού. «Κάπως έτσι, η μάχη για την Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ευρύτερη μάχη για την ίδια τη Ρωσία».

Κλίμα αβεβαιότητας

Η Ρωσία έχει χαμηλό δημόσιο χρέος και αρκετά κεφάλαια για να υποστηρίξει τις τράπεζές της. Ομως μακροπρόθεσμαοι κυρώσεις θα δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας και θα τρομάξουν τους επενδυτές, που ήδη φέτος έχουν αποσύρει 100 δισ. δολάρια από τη Ρωσία