Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς αντεπιτέθηκε στη Βρετανία την Τρίτη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής Ντέιβιντ Κάμερον θα όφειλε να έχει πράξει κάτι όσον αφορά τους ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι έχουν την έδρα τους στη δική του χώρα, πριν θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια του Παρισιού να πωλήσει πολεμικά πλοία Mistral στη Μόσχα.

Προχθές Δευτέρα, ο Κάμερον είπε πως ο σχεδιασμός της Γαλλίας να προχωρήσει στην εκτέλεση της παραγγελίας ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα πλοία Mistral παρά την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines θα ήταν «αδιανόητοι» στη Βρετανία.

«Οι Αγγλοι ιδιαίτερα ήταν πολύ ευχάριστοι, τρόπος του λέγειν, όταν είπαν πως δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό, αλλά είπα στους αγαπητούς μου βρετανούς φίλους ας μιλήσουμε για τον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 σε μια συνέντευξη που παραχώρησε μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

«Τείνω να πιστέψω ότι υπάρχουν μερικοί ρώσοι ολιγάρχες εκεί στο Λονδίνο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει πως θεωρεί ότι οι Βρετανοί θα έπρεπε πρώτα να φροντίσουν τα του οίκου τους πριν απευθύνουν συστάσεις σε άλλες χώρες, ο Φαμπιούς απάντησε: «Ακριβώς».

«Ζημιά στο Παρίσι και όχι στη Μόσχα»

Η γαλλική κυβέρνηση επικρίθηκε ξανά από τους ευρωπαίους εταίρους της στις Βρυξέλλες, μετά τη δήλωση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η προγραμματισμένη παράδοση των πολεμικών πλοίων θα γίνει, γεγονός που θεωρήθηκε πως ακυρώνει τις προσπάθειες να σχηματισθεί αρραγές μέτωπο έναντι της Ρωσίας. Η Γαλλία έχει αποκρούσει τις σχετικές προτροπές επιχειρηματολογώντας ότι η ακύρωση της συμφωνίας θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία στο Παρίσι παρά στη Μόσχα —δείχνοντας ανάγλυφα τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η ΕΕ στις πρωτοβουλίες της για να τιμωρήσει τη Ρωσία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένως ότι και οι άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος εάν ληφθεί η απόφαση να επιβληθούν οι κυρώσεις του λεγόμενου τρίτου επίπεδου στη Ρωσία, δηλαδή μέτρα που θα αφορούν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας: τον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αυτόν της άμυνας.

Ο Ολάντ είπε την Τρίτη ότι το Παρίσι θα προχωρήσει στην παράδοση του πρώτου Mistral, ενός ελικοπτεροφόρου που παρέχει επίσης προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου, ως το τέλος του τρέχοντος έτους, και πρόσθεσε πως η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεξετάσει την παράδοση του δεύτερου τέτοιου σκάφους που έχει παραγγελθεί και το Παρίσι έχει τη συμβατική υποχρέωση να παραδώσει ως το 2016.

«Πρόκειται για μια σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί το 2011. Υπάρχει ένας διεθνής κανόνας ο οποίος έχει την ίδια ισχύ και σε εθνικό επίπεδο. Οι συμβάσεις που συνάπτονται και εξοφλούνται πρέπει να τιμώνται», επισήμανε ο Φαμπιούς στις αποψινές δηλώσεις του.

«Για το δεύτερο σκάφος, το οποίο δεν έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου, (η παράδοση) θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Ρωσίας», πρόσθεσε.