Πρωτοφανής είναι η κινητοποίηση της Αστυνομίας στην Ινδονησία εν όψει της ανακοίνωσης από την Εκλογική Επιτροπή του νικητή των προεδρικών εκλογών.

Πάνω από 250 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει ένταση μεταξύ των οπαδών των δύο βασικών υποψηφίων.

Οι εκλογές έγιναν στις 9 Ιουλίου, ωστόσο, ακολούθησε επανακαταμέτρηση ψήφων, καθώς και οι δύο βασικοί υποψήφιοι διεκδικούσαν τη νίκη.

Πρόκειται για τον Τζόκο Βιντόντο, τον ιδιαίτερα δημοφιλή κυβερνήτη της Τζακάρτα, και τον Πραμπόβο Σουμπιάντο, άλλοτε στέλεχος των Ένοπλων Δυνάμεων τα χρόνια της παντοδυναμίας του Σουχάρτο.

Όπως μεταδίδει το BBC, από την καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει προβάδισμα του Βιντόντο ης τάξης του 5%, όμως από το εκλογικό επιτελείο του αντιπάλου του ξεκαθαρίζεται ότι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, αν δεν ερευνηθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες.

Ο ίδιος ο Σουμπιάντο κατηγόρησε την Εκλογική Επιτροπή ότι δεν λαμβάνει υπόψη της αυτές ακριβώς τις καταγγελίες, γεγονός που -όπως υποστήριξε- θέτει εν αμφιβόλω την όλη διαδικασία.

Μάλιστα, κάλεσε τις Αρχές να μην ανακοινώσουν το αποτέλεσμα, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό.

Πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ινδονησίας απηύθυνε έκκληση να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα από όλους.