Ρόλο διαιτητή ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο έχει αναλάβει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, εν μέσω θέρους αλλά με το στοιχείο της ραστώνης να απουσιάζει καθώς εκκρεμεί ο ορισμός των προσώπων που θα παραλάβουν τα ηνία της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Το Παρίσι δίνει μάχη ώστε να αναλάβει επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις ο γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Το Βερολίνο αντιδρά επικαλούμενο την οικονομική αναξιοπιστία της Γαλλίας. Και ο Γιούνκερ πρέπει να αναπολεί με κάποια ζήλεια την εποχή που ο Ζακ Ντελόρ, το πρότυπό του, απολάμβανε ως πρόεδρος της Κομισιόν τις καλές σχέσεις Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ.

Οποια κι αν είναι η ταυτότητά του, επισημαίνει η «Μοντ», ο επόμενος επίτροπος θα πρέπει να αξιολογήσει τις δημοσιονομικές επιλογές και τις μεταρρυθμίσεις των κρατών της ευρωζώνης. Ο Γιούνκερ θέλει για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έναν Σοσιαλιστή, αφού για τη θέση του προέδρου του Eurogroup έχει ήδη κλείσει, όπως όλα δείχνουν, ένας Συντηρητικός, ο ισπανός Λούις ντε Γκίντος. Η Γερμανία όμως θεωρεί πως μία χώρα όπως η Γαλλία, που δυσκολεύεται να σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και μάλιστα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις το ερχόμενο φθινόπωρο, στερείται της απαιτούμενης αξιοπιστίας για το πόστο αυτό.

«Ποια θα ήταν η αντίδραση της κοινής γνώμης, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν αναλάμβανε γάλλος υποψήφιος το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών;», διερωτήθηκε προ ημερών ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ουδείς εκφέρει άποψη για τον γερμανό επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ, παρότι υπερασπίζεται αποκλειστικά τα γερμανικά συμφέροντα στον τομέα της Ενέργειας», εξεγέρθηκε ένας σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ.

Σε αναζήτηση διεξόδου, ο Μοσκοβισί συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Σόιμπλε, τον άνθρωπο που η Γαλλία και ο ίδιος προσωπικά ως υπουργός Οικονομικών τότε εμπόδισε να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup προ διετίας. Ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας συναντήθηκε επίσης με τον Μισέλ Σαπέν, νυν υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, παραχώρησαν μάλιστα από κοινού συνέντευξη χθες στη γερμανική «Χάντελσμπλατ» και στη γαλλική «Λεζ Εκό». «Ενα οικονομικό χαρτοφυλάκιο μού φαίνεται ταιριαστό προς την οικονομική ισχύ της Γαλλίας και τη δυνατότητα συνεισφοράς της στην καλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών», επέμεινε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση του Παρισιού να «σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Ακούγονται πολλά. Να σπάσει στα δύο το επίμαχο χαρτοφυλάκιο∙ να δεχθεί τον Μοσκοβισί το Βερολίνο υπό τον όρο να αναλάβει ο αυστριακός Τόμας Βίζερ, ο νυν επικεφαλής του EuroWorking Group, επικεφαλής των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, σε ρόλο «χωροφύλακα» του Γάλλου∙ να αλλάξει γραμμή το Ελιζέ προκρίνοντας άλλον υποψήφιο ή επιδιώκοντας άλλο πόστο.

Ο Γιούνκερ έχει λίγο χρόνο μπροστά του προκειμένου να αναδείξει το ταλέντο του στη διαιτησία. Δεν αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής του πριν από τις 31 Αυγούστου, την επομένη της προγραμματισμένης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εχει όμως ζητήσει από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ονομάσουν τον επίτροπό τους ώς τα τέλη Ιουλίου.

Το κυνήγι του Διαβόλου

«Είναι σαν να θέλαμε να κυνηγήσουμε τον Διάβολο με τον Βελζεβούλ» είπε για την υποψηφιότητα του Μοσκοβισί κάνοντας ένα βήμα (ή και περισσότερα) πιο πέρα ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπεύθυνος δημοσιονομικών θεμάτων στην Μπούντεσταγκ!