Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν στις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας και σε φιλορώσους αυτονομιστές ενόπλους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι η πόλη Σλαβιάνσκ. Οι νεκροί φέρεται ότι είναι δύο άμαχοι που σκοτώθηκαν την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προσέγγιζαν την πόλη κατά την διάρκεια της νύχτας.

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το ίδιο περιστατικό, σημείωσε σήμερα εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση για το περιστατικό αυτό.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τον θάνατο έξι φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ ο επικεφαλής τους Ντενίς Πουσλινίν, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Ο Πουσλινίν υποστήριξε ότι οι έξι φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού ενώ προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τα πτώματα «συναγωνιστών τους από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ».

Σύμφωνα με το Interfax, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ είναι έτοιμοι να ζητήσουν την βοήθεια του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα περισυλλογής τουλάχιστον 50 πτωμάτων που παραμένουν στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, μετά τις σφοδρές μάχες στην αρχή της εβδομάδας για τον έλεγχό του.

Την ίδια ώρα τρεις στρατιώτες φέρεται ότι τραυματίστηκαν σε άλλη ανταλλαγή πυρών που ξέσπασε κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Ντιάκοβο στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι περίπου 80 άγνωστοι επιτέθηκαν στο φυλάκιο με βλήματα όλμου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκρουσαν την επίθεση με την βοήθεια ενός αεριωθούμενου Σουχόι Su-27.

Επικοινωνία Πούτιν-Ολάντ

Η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν απηύθυνε έκκληση για παύση της αιματοχυσίας στη γειτονική χώρα και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Πούτιν «επισήμανε την ανάγκη οι αρχές στο Κίεβο να σταματήσουν άμεσα τις βιαιότητες και την αιματοχυσία και να ξεκινήσει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το Reuters, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου.