Πλουσιότερο κατά 7,2 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα γίνει ένα ζευγάρι από τη βόρεια Καλιφόρνια, το οποίο βρήκε τυχαία στο κτήμα του πριν από ένα χρόνο 1.427 σπάνια χρυσά νομίσματα του 19ου αιώνα.

Σχεδόν όλα τα νομίσματα, που χρονολογούνται από το 1847 έως το 1894, είναι ακυκλοφόρητα και συνεπώς σε άριστη κατάσταση, δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Χαλ, από τον επαγγελματικό οίκο αξιολόγησης νομισμάτων της Σάντα Άνα, που προσφάτως επιβεβαίωσε ότι είναι αυθεντικά.

Αν και η ονομαστική αξία των νομισμάτων ως χρυσού δεν υπερβαίνει τα 19.600 ευρώ, μερικά είναι τόσο σπάνια ώστε οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να πωληθούν προς σχεδόν 700.000 ευρώ το ένα.

Την αξία τους αυξάνει το γεγονός ότι όποιος τα έθαψε στο κτήμα που τελικά περιήλθε στην κατοχή του ζευγαριού, το έκανε αμέσως μόλις είχαν βγει από το νομισματοκοπείο, οπότε είναι σε τέλεια κατάσταση.

«Δεν βρίσκουμε συχνά την ευκαιρία να βλέπουμε τέτοιου είδους θησαυρό», δήλωσε ο βετεράνος νομισματοσυλλέκτης Ντον Κέιγκιν, ο οποίος εκπροσωπεί το ζευγάρι. «Είναι σαν να βρήκαν τον θησαυρό που κρύβεται στην άκρη του ουράνιου τόξου»!

Ο κ. Κέιγκιν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το ζευγάρι, εκτός του ότι πρόκειται για ανδρόγυνο ηλικίας 40-50 ετών, το οποίο ζει εδώ και αρκετά χρόνια στην αγροικία όπου βρέθηκαν τα νομίσματα.

Είπε, όμως, ότι το ζευγάρι έχει αποφασίσει να πουλήσει τα περισσότερα νομίσματα μέσω του Amazon, κρατώντας μερικά ως ενθύμιο. Τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσουν για να ξοφλήσουν τα χρέη τους και να βοηθήσουν τοπικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Πριν τα πουλήσουν, θα εκθέσουν μερικά στο Εθνικό Σόου Χρημάτων της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας (ANA), το οποίο αρχίζει αύριο στην Ατλάντα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαρτονομίσματα ήταν παράνομα στην Καλιφόρνια έως και την δεκαετία του 1870, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ακυκλοφόρητο νόμισμα εκείνης της περιόδου.

Τα νομίσματα που βρέθηκαν είναι των 5, 10 και 20 δολαρίων, και ήταν θαμμένα σε οκτώ σκουριασμένα δοχεία, στα οποία είχαν τοποθετηθεί με χρονολογική σειρά. Στο ένα δοχείο, λ.χ., βρίσκονταν κάτω-κάτω νομίσματα της δεκαετίας του 1840 και από πάνω του 1850, στο επόμενο λίγα του 1850 και περισσότερα του 1860 κ.ο.κ.

Η χρονολόγηση και ο τρόπος αποθήκευσης υποδηλώνουν πως όποιος τα είχε θάψει, χρησιμοποιούσε τη γη ως την προσωπική του τράπεζα και ότι δεν τα είχε συγκεντρώσει επειδή λ.χ. λήστεψε κάποια τράπεζα.

Αν και τα περισσότερα νομίσματα είχαν τυπωθεί στο Σαν Φρανσίσκο, ένα χρυσό νόμισμα των 5 δολαρίων έχει τυπωθεί στην Τζώρτζια.

Το ζευγάρι βρήκε το θησαυρό στην άκρη ενός μονοπατιού που επί χρόνια χρησιμοποιούσε για να κάνει βόλτα με τον σκύλο του, όταν η γυναίκα έσκυψε για να κοιτάξει από κοντά το τμήμα από ένα σκουριασμένο δοχείο που εξείχε από τη γη.