Θα μπορούσε να είναι γιος του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο 17χρονος Τρείβον Μάρτιν που σκοτώθηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο στη Φλόριντα, από τις σφαίρες του 30χρονου Τζορτζ Ζίμερμαν.

Το είχε πει ο ίδιος ο Ομπάμα, όταν έμαθε πως ο νεαρός και άοπλος αφροαμερικανός σκοτώθηκε χωρίς προφανή αιτία από έναν ένοπλο «λευκό». «Αν είχα γιο», είπε τότε, «θα έμοιαζε με τον Τρέιβον».

Όμως ακόμη και αυτή η παραδοχή, δεν στάθηκε ικανή να επηρεάσει την κρίση των ενόρκων του αμερικανού δικαστηρίου που έκρινε ότι ο Ζίμερμαν βρισκόταν σε «αυτοάμυνα». Στα μάτια των πολλών επρόκειτο για ένα έγκλημα με σαφή ρατσιστικά κίνητρα. Και το γεγονός ότι πέρυσι, μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία, ο Ζίμερμαν παραδόθηκε μόνος του και μόνο εξαιτίας της κατακραυγής που ξέσπασε, καταδεικνύουν ότι τα φυλετικά πάθη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν έχουν κοπάσει.

Η συζήτηση για τα εγκλήματα που έχουν ως αφορμή το χρώμα, ανοίγει για μία ακόμη φορά, όπως συνέβη πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλ Σράπτον χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «χαστούκι για τα δικαιώματα» και την παραλλήλισε με αυτήν του αφροαμερικανού Ρόντνι Κίνγκ.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που βιντεοσκοπήθηκαν να ξυλοκοπούν τον Κινγκ το 1991 αθωώθηκαν σε πολιτειακό δικαστήριο ένα χρόνο αργότερα, πυροδοτώντας πολύνεκρες ταραχές στο Λος Άντζελες. Αργότερα ασκήθηκαν διώξεις εναντίον τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στον οπλισμένο με περίστροφο την ώρα του περιστατικού Ζίμερμαν οι ένορκοι (έξι ανώνυμες γυναίκες, οι πέντε λευκές) αναγνώρισαν ότι ήταν σε αυτοάμυνα έναντι του 17χρονου, άοπλου Μάρτιν. Απαλλάχτηκε έτσι για φόνο εκ προμελέτης και για ανθρωποκτονία. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης έγιναν διαδηλώσεις στη Φλόριντα, την Ατλάντα και στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Ωστόσο, η αφροαμερικανική κοινότητα του Σάνφορντ –και των ΗΠΑ εν γένει– εμφανίζεται τουλάχιστον απογοητευμένη από το αποτέλεσμα και καλεί σε εκ νέου διερεύνηση. Πάντως, κοινή συνισταμένη των δηλώσεων, η έκκληση για ηρεμία.

Την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησε ο Τζέσε Τζάκσον, δηλώνοντας στο CNN έκπληκτος από την απόφαση. Το ίδιο φαίνεται να ζητούν και οργανώσεις για την εξασφάλιση της ισότητας για τους αφροαμερικανούς και επικαλούνται επιπλέον μαρτυρίες νεαρών αφροαμερικανών για τη συμπεριφορά του Ζίμερμαν εναντίον τους.

Το περιστατικό είχε συμβεί το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου 2012 στο Σάνφορντ της Φλόριντας. Ο Ζίμερμαν, που εκτελούσε χρέη περιπολάρχη της περίκλειστης κοινότητας (gated community), εντόπισε τον Μάρτιν και κάλεσε την αστυνομία γιατί του φάνηκε ύποπτος καθώς φορούσε τζάκετ με κουκούλα.

Αργότερα οι δύο καβγάδισαν αλλά κάθε πλευρά υποστήριξε ότι ο επιτιθέμενος ήταν ο άλλος. Οι μαρτυρίες των αυτοπτών ήταν και αυτές αντιφατικές. Λίγο μετά όμως ο Ζίμερμαν ακολούθησε τον Μάρτιν, τον πυροβόλησε μία φορά στην καρδιά και τον σκότωσε.

Η αστυνομία αρνήθηκε να τον συλλάβει γιατί ο Ζίμερμαν επικαλέστηκε πολιτειακό νόμο για την αυτοάμυνα, οπότε αφέθηκε ελεύθερος. Λόγω της κατακραυγής αναγκάστηκε να παραδοθεί 44 ημέρες μετά τον φόνο.