Ο αιγυπτιακός Στρατός προχώρησε χθες σε επιχείρηση σύλληψης των ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλι Μανσούρ ως προσωρινού προέδρου της Αιγύπτου, ο οποίος δήλωσε ότι η Αδελφότητα αποτελεί μέρος του λαού και «είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην οικοδόμηση του έθνους». Μία ημέρα αφότου ο Στρατός ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και ενώ οι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων συνεχίζονται, οι ισλαμιστές κάλεσαν τους οπαδούς τους να βγουν στους δρόμους σήμερα, μετά την προσευχή, παίρνοντας μέρος στην Παρασκευή της Απόρριψης.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. Ο Μανσούρ μετά την ορκωμοσία του επαίνεσε τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που οδήγησαν τον Στρατό να απομακρύνει τον Μόρσι από την εξουσία, να αναστείλει το Σύνταγμα και να δημιουργήσει μεταβατική κυβέρνηση. «Αυτές οι πράξεις διόρθωσαν την πορεία της ένδοξης επανάστασής μας», τόνισε, λέγοντας ότι καθήκον του είναι να διοργανώσει εκλογές, χωρίς όμως να τις τοποθετήσει χρονικά.

Στο μεταξύ το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, η κύρια συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων της Αιγύπτου, ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στον αποκλεισμό των ισλαμιστικών κομμάτων από την πολιτική ζωή έπειτα από τη σύλληψη ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την αναστολή λειτουργίας μέσων ενημέρωσης των ισλαμιστών. Λίγο πριν από την ορκωμοσία ο ουρανός πάνω από το Κάιρο γέμισε μαχητικά αεροσκάφη με στόχο, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Στρατού, «να γιορταστεί ο θρίαμβος της λαϊκής βούλησης».

Τα Ηνωμένα Εθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες δεν καταδίκασαν την απομάκρυνση του Μόρσι ως στρατιωτικό πραξικόπημα, διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την επιβολή κυρώσεων. Με τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ και ως ο μεγαλύτερος γείτονας του Ισραήλ, η σταθερότητα της πιο πολυπληθούς αραβικής χώρας είναι σημαντική για τη γεωπολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση του οποίου παρέχει 1,3 δισ. δολάρια κάθε χρόνο στις αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις, εξέφρασε την ανησυχία της για την απομάκρυνση του Μόρσι και ζήτησε τη γρήγορη επιστροφή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης πολιτικής κυβέρνησης.

Και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χθες ότι δεν σκοπεύει να επανεξετάσει τα προγράμματα βοηθείας προς την Αίγυπτο καθώς, όπως είπε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Μάικλ Μαν, «ακόμα η σκόνη δεν έχει κατακαθίσει από όσα συνέβησαν στο Κάιρο». Η ΕΕ πρόσφερε στις αρχές του χρόνου 5 δισ. ευρώ σε δάνεια και παροχές στην Αίγυπτο για τα επόμενα δύο χρόνια, υπό τον όρο της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ. Στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν, που έχει ισλαμικές ρίζες και είχε αναπτύξει δεσμούς με τον Μόρσι, καταφέρθηκε εναντίον της ανατροπής του. Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου χαρακτήρισε την κίνηση του Στρατού «απαράδεκτη» και ζήτησε την απελευθέρωση του Μόρσι. Οσον αφορά τον αραβικό κόσμο, φαίνεται να έχει διχαστεί καθώς οι ισλαμιστές που κυβερνούν στην Τυνησία καταδίκασαν «το πραξικόπημα» ενώ ο νέος Εμίρης του Κατάρ συνεχάρη τον Μανσούρ μετά την ορκωμοσία του. Το Κατάρ ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που είχε χαρεί για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Μάλιστα τότε είχε στείλει βοήθεια ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων στο Κάιρο. Και ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, όμως, πανηγύρισε το τέλος του «πολιτικού Ισλάμ» στην Αίγυπτο, καθώς ισλαμιστές αντάρτες πολεμούν για την ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού.