Πέντε, έξι ή επτά; Οποια κι αν είναι η απάντηση, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ μετρά μήνες στην εξουσία. «Πολύ φοβάμαι ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας στις επερχόμενες εκλογές. Οι πάντες στο Ουέστμινστερ προβλέπουν τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας» είπε στα «ΝΕΑ» βουλευτής των κυβερνώντων (για την ώρα…) Συντηρητικών, ο οποίος, όπως εκμυστηρεύθηκε στη συνέχεια, «ανησυχεί» ότι θα χάσει την έδρα του. Οχι άδικα.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γηραιά Αλβιώνα φέρνουν τους Εργατικούς ακόμη και 30 (!) μονάδες μπροστά από τους Τόρις, διαβλέποντας «μακελειό» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να χαθούν έως 200 από τις 365 έδρες που είχαν κατακτήσει οι Συντηρητικοί στις κάλπες του 2019. Αλλες έρευνες καταδεικνύουν ότι το κόμμα του Σούνακ ενδέχεται να καταλάβει λιγότερες από 100 κοινοβουλευτικές έδρες, καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από την ίδρυσή του. Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι περισσότεροι από 60 βουλευτές των Συντηρητικών – μεταξύ τους πρώην υπουργοί και άλλα προβεβλημένα στελέχη – έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές, φοβούμενοι – όπως και ο συνομιλητής μας – ότι οι ψηφοφόροι θα τους «μαυρίσουν».

Οι εθνικές εκλογές, που το πιθανότερο είναι ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, μοιάζουν από τώρα χαμένο παιχνίδι για τους Τόρις – το κόμμα που διαφεντεύει τη χώρα τα τελευταία 14 χρόνια, αλλά σήμερα αντιμετωπίζεται σχεδόν ως παρίας από τους πολίτες, έπειτα από τους χαοτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης της Τερίζα Μέι στο Brexit, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα της περιόδου του Μπόρις Τζόνσον, την καταστροφική για την οικονομία θητεία-εξπρές της Λιζ Τρας και την επιεικώς ανεπαρκή διακυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το εύρος της επικείμενης ήττας (την οποία, ιδιωτικά, τα στελέχη τους παραδέχονται ως αναπόφευκτη), οι Συντηρητικοί έχουν αναγάγει την «τάξη και την ασφάλεια» σε βασικό πυλώνα της προεκλογικής τους στρατηγικής, με τον ηγέτη τους και πρωθυπουργό να απευθύνεται, πριν από λίγες ημέρες, στους βρετανούς πολίτες και να τους ρωτά:

«Ποιον εμπιστεύεστε για να σας προστατέψει;» – ατάκα που προκάλεσε την «πληρωμένη» απάντηση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ: «Τα λέει αυτά ο άνθρωπος που αποψίλωσε τις ένοπλες δυνάμεις μας!».

Δεν είναι όλα ανέφελα

Οι Εργατικοί μοιάζουν να έχουν στο «τσεπάκι» τη νίκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι ανέφελα για αυτούς.

Ο Στάρμερ βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωκομματικές αντιδράσεις για την απόφασή του να δεχθεί στις τάξεις του κόμματος τη μέχρι πρότινος βουλευτή των Συντηρητικών Νάταλι Ελφικ. Πρόκειται για μια καθαρόαιμη δεξιά πολιτικό, γνωστή για τις σκληρές θέσεις της εναντίον της μετανάστευσης και την ένθερμη υποστήριξή της στους νόμους που περιορίζουν τις απεργίες. Παράλληλα, το κόμμα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη μερίδας ψηφοφόρων εξαιτίας της στάσης του στον πόλεμο στη Γάζα και της, αρχικώς, άνευ όρων υποστήριξης του Ισραήλ. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους ξανακερδίσουμε» τόνισε πηγή των Εργατικών.