Το διάγγελμα-τελεσίγραφο του στρατού κατά του Προέδρου της Αιγύπτου («λύση ή οδικός χάρτης που θα εφαρμόσει ο στρατός») έγινε χωρίς συνεννόηση με την προεδρία, είπε ο Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος συναντήθηκε ξανά με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η πολιτική κρίση αγγίζει την κυβέρνησή του με μία τουλάχιστον παραίτηση βασικού υπουργού.

Παρών στη συνάντηση Μόρσι με τον στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ήταν και ο Πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την πλευρά τους, καλούν σε κινητοποίηση τους οπαδούς του σε όλη τη χώρα και υποστηρίζουν ότι τυχόν προσπάθεια για πραξικόπημα κάθε είδους «θα περάσει πάνω από τα πτώματά μας».

Διαδήλωση ετοιμάζουν και οπαδοί της αντιπολίτευσης, της οποίας το τελεσίγραφο (εκλογές ή μαζική πολιτική ανυπακοή) λήγει το απόγευμα της Τρίτης.

Ενώ έχουν περάσει οι 24 από τις 48 ώρες της διορίας του τελεσιγράφου του στρατού, η κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη: η πλευρά Μόρσι δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν τους οπαδούς του σε κινητοποίηση, η αντιπολίτευση επιμένει στη θέση της ότι χρειάζονται εκλογές και ο λαός που κατέβηκε στην Ταχρίρ ικανοποιημένος από την παρέμβαση του στρατού που θεωρεί ότι θα σταθεί στο πλευρό του.

Φαίνεται όμως, σημειώνει το BBC, ότι με δεδομένες τις διαφωνίες των πολιτικών, όπως έχουν καταγραφεί ως τώρα, το τελεσίγραφο θα παρέλθει ενώ πιθανό είναι να αναγκαστεί και ο ίδιος να παραιτηθεί. Ο Μόρσι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Στο μεταξύ, στρατιωτικές πηγές έκαναν γνωστό πως δυνάμεις του στρατού είναι τουλάχιστον από την Παρασκευή έτοιμες να αναπτυχθούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να προληφθούν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Νωρίτερα, ο Μόρσι σε δήλωσή του εξήγησε ότι ένα μέρος της δήλωσης του στρατού «μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο σύνθετο εθνικό τοπίο» και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να τηρεί το σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης.

Η πολιτική κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Αμρ τελεί υπό παραίτηση. Αν γίνει δεκτή, ο αριθμός των παραιτηθέντων υπουργών θα έχει φτάσει τους έξι—οι πέντε φέρονται να την υπέβαλαν τη Δευτέρα σε ένδειξη συμπαράστασης με τους διαδηλωτές.