Ηταν ήδη ένας χρόνος που ο ποιητής έλειωνε από τη ζέστη προφυλακισμένος σε ένα μπουντρούμι του Κατάρ. Και αυτόν τον μήνα το δικαστήριο της Ντόχα ανακοίνωσε την ετυμηγορία του: ισόβια για τον 36χρονο Μοχάμεντ αλ Ατζάμι, υπήκοο του «φίλου της Δύσης» εμίρη Αλ Τάνι. Η καταδίκη προκάλεσε σοκ στους ακτιβιστές που φιλοδοξούν να προωθήσουν τη δημοκρατία στην περιοχή του Κόλπου και στους παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ποιητής κρίθηκε ένοχος ότι προέτρεψε τους υπηκόους να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κατάρ και ότι προσέβαλε τον εμίρη και τον γιο του, τον πρίγκιπα διάδοχο.

Ο Μοχάμεντ αλ Ατζάμι, ο οποίος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε ενθουσιαστεί όταν ξέσπασαν οι επαναστάσεις της Αραβικής Ανοιξης. Η μπαλάντα του «Τραγουδάμε όλοι στα τυνησιακά» είχε κάνει τον γύρο της χώρας». Εγραψε κι ένα ποίημα με τίτλο «Τυνησιακό γιασεμί». «Είμαστε όλοι Τυνησία απέναντι στις καταπιεστικές ελίτ! Οι αραβικές κυβερνήσεις και αυτοί που τις διοικούν είναι, χωρίς εξαίρεση, κλέφτες. Κλέφτες!», ήταν μερικοί από τους στίχους του. Θεωρούσε πως δεν είχε τίποτε να φοβηθεί. Η κυβέρνηση της χώρας του, η κυβέρνηση του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι, ήταν η πρώτη που υποστήριξε την Αραβική Ανοιξη, με το μπλοκ των επιταγών ανά χείρας. Το Κατάρ έστειλε μάλιστα την αεροπορία του στη Λιβύη για να βοηθήσει τους αντάρτες να συντρίψουν τη δικτατορία του Καντάφι.

Ομως ο Αλ Ατζάμι συνελήφθη πέρυσι στις 16 Νοεμβρίου στην Ντόχα και βρίσκεται από τότε στην κεντρική φυλακή της πόλης. Πέρασε πέντε μήνες κλεισμένος στην απομόνωση, χωρίς πρόσβαση σε βιβλία, τηλεόραση, χαρτί και μολύβι. Η οικογένειά του και οι φίλοι του λένε πως έμαθαν πού βρίσκεται μόλις εφέτος τον Σεπτέμβριο. Η πρόσφατη καταδίκη του σε ισόβια βασίστηκε στις σχεδόν ταυτόσημες καταθέσεις τριών κυβερνητικών «ειδικών για την ποίηση», οι οποίοι αποφάνθηκαν πως το ποίημα του Αλ Ατζάμι ήταν πράγματι προσβλητικό για τον εμίρη και τον γιο του. «Είμαι ένας ποιητής. Δεν έχω κάνει τίποτε κακό. Εχω έναν χρόνο να δω τη σύζυγο και τα παιδιά μου», είπε ο φυλακισμένος όταν ενημερώθηκε για την ποινή, καθώς δεν ήταν παρών στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Αυτό που δεν είχε αντιληφθεί ο ποιητής ήταν πως ο εμίρης λατρεύει τις επαναστάσεις όταν γίνονται οπουδήποτε αλλού εκτός από τη χώρα του, στην οποία οι πολίτες είναι απολύτως ελεύθεροι να επευφημούν τον… ίδιο και την οικογένειά του. Την «παρεξήγηση» αυτή θα την πληρώσει περνώντας την υπόλοιπη ζωή του πίσω από τα κάγκελα. Και καθώς ο εμίρης είναι φίλος της Δύσης, έχει ένα δορυφορικό ειδησεογραφικό δίκτυο –το Αλ Τζαζίρα –και συμπεριφέρεται αρκετά γενναιόδωρα στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, ελάχιστες διαμαρτυρίες ακούστηκαν για την τύχη του ποιητή.