ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ

Δεν λατρεύουν όλες το μέλι και δεν είναι επιθετικές όπως συχνά παρουσιάζονται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2009 07:00 |
 Παρεξηγημένες οι αρκούδες
Μαύρη αρκούδα. Είναι σχεδόν δειλή και δεν της αρέσουν ιδιαίτερα το μέλι και τα βατόμουρα

Οι μαύρες δεν είναι επιθετικές και δεν τρελαίνονται για το μέλι. Οι γκρίζλι αγαπούν τον σολομό και προτιμούν τη μοναξιά. Η αλήθεια για τις αρκούδες είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε έως σήμερα.

Μια βασική αλήθεια είναι ότι η αρκούδα είναι παρεξηγημένο ζώο. Αυτό ισχυρίζεται ο Βρετανός βιολόγος Λιν Ρότζερς, ο οποίος έχει αφιερώσει χιλιάδες ώρες για να μελετήσει τη μαύρη αρκούδα που ζει στη Βόρεια Αμερική. Παλαιότερα η δουλειά του ήταν εύκολη. Κοίμιζε τις αρκούδες με υπνωτικά για να τους βάλει μια ταμπέλα αναγνώρισης στα αυτιά ή να τους φορέσει ασύρματο κολάρο στον λαιμό. Τους έπαιρνε αίμα και σχεδίαζε τον χάρτη του DΝΑ τους, ενώ έβαζε σημάδια για να παρακολουθεί τα ίχνη τους. Κάποια στιγμή, όμως, κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να μάθει τις αρκούδες αν δεν κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους. Αποφάσισε λοιπόν να εγκαταλείψει τις επιστημονικές μεθόδους και να αναπτύξει κάποιο είδος σχέσεων με τα ζώα που μελετούσε, χρησιμοποιώντας το φαγητό για να γίνει αποδεκτός από μια οικογένεια μαύρης αρκούδας στη Μινεσότα.

Τολμηρό βήμα
Χάρη σε αυτό τολμηρό αλλά και αμφιλεγόμενο βήμα, ο Βρετανός βιολόγος έμαθε πολλά για τη συμπεριφορά και την κοινωνική οργάνωση του είδους που μελετούσε. Επιπλέον, ανέτρεψε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, οι αρκούδες δεν είναι βίαιες και δεν λατρεύουν το μέλι. «Ο αποδεκτός τρόπος μελέτης είναι να πιάνεις μια αρκούδα και να κάνεις διάφορες μετρήσεις», επισημαίνει. «Παίρνεις έτσι ενδιαφέρουσες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν σου δίνουν τις λεπτομέρειες που θέλεις να γνωρίζεις για τις αρκούδες, όπως τι τους αρέσει πραγματικά και πώς ζουν».

Οι σχέσεις που ανέπτυξε ο Λιν Ρότζερς με το αντικείμενο της έρευνάς του κινηματογραφήθηκε και η ταινία προβλήθηκε από το ΒΒC. Εκεί ο 70χρονος βιολόγος μας πληροφορεί ότι στις μαύρες αρκούδες δεν αρέσει το μέλι και δεν τρελαίνονται για τα βατόμουρα ή τους ξηρούς καρπούς, ενώ δεν είναι καθόλου επιθετικές. Οι αρκούδες που μελέτησε ο Ρότζερς είναι σχεδόν δειλές. Και για να ενισχύσει το επιχείρημά του επικαλείται τη στατιστική: «Μία μαύρη αρκούδα στο ένα εκατομμύριο σκοτώνει κάποιον. Στις αρκούδες γκρίζλι η αναλογία είναι μία στις 50.000. Το πιο επικίνδυνο ζώο είναι ο άνθρωπος: ένας ανά 18.000 είναι δολοφόνος».


«Δεν μας βλέπουν ως απειλή ή πηγή τροφής»

ΑΣΦΑΛΩΣ οι αρκούδες γκρίζλι είναι πιο απρόβλεπτες από τις μαύρες και παραμένουν επικίνδυνες, όπως μαρτυρούν και οι στατιστικές. Ο δημοσιογράφος των «Τimes» Ντάμιαν Γουίθγουρθ που συνόδευσε την ομάδα Φυσικής Ιστορίας του ΒΒC στην Αλάσκα είδε τους ανθρώπους του συνεργείου να πλησιάζουν άφοβα τα ζώα. Στο Φυσικό Πάρκο Κατμάι, οι αρκούδες γκρίζλι έχουν βγει από το στόχαστρο των ανθρώπων εδώ και γενιές, επομένως δεν τους βλέπουν ως απειλή ή πηγή τροφής. Το μόνο μέτρο προστασίας που παίρνει η ομάδα του ΒΒC αλλά και ο τοπικός ξεναγός είναι ένα βαρελότο, αφού οι γκρίζλι «έχουν έναν φυσικό φόβο για τη φωτιά». Ο κανόνας του Πάρκου είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να απέχουν από τις αρκούδες τουλάχιστον 45 μέτρα. Από αυτή την απόσταση ασφαλείας ο Βρετανός δημοσιογράφος τις παρατηρεί να τρώνε σολομούς20- 30 την ημέρα είναι η μερίδα τους. Στον ίδιο και το συνεργείο δεν ρίχνουν ούτε μια ματιά. «Δεν μας προσέχουν γιατί γι΄ αυτές είμαστε ασήμαντοι», εξηγεί ο ξεναγός. Ίσως αν πεινούσαν η συμπεριφορά τους να ήταν διαφορετική. Όπως σημειώνει ο Ντάμιαν Γουίθγουρθ, όσο καλύπτουν τις ανάγκες τους προτιμούν τη μοναξιά τους.


Με μια ματιά

Καφέ αρκούδα γκρίζλι
Ursus arctos horribilis ●Υποείδος της καφέ αρκούδας και το πιο διάσημο είδος στη Βόρεια Αμερική.

●Κυρίως είναι χορτοφάγος, αλλά τρέφεται επίσης με τρωκτικά και σολομούς.

●Το βάρος του αρσενικού μπορεί να φτάσει τα 420 κιλά και το ύψος του τα 3 μέτρα Αμερικανική μαύρη αρκούδα
Ursus americanus ●Το πιο κοινό είδος στη Βόρεια Αμερική. Χωρίζεται σε υποείδη ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση.

●Τρέφεται με έντομα, μικρά θηλαστικά και βλάστηση.

●Το βάρος του αρσενικού μπορεί να φτάσει τα 225 κιλά και το ύψος του τα 2 μέτρα.

Η καφέ αρκούδα στην Ελλάδα
Ursus arctos ●Μπορεί να φτάσει τα 250 κιλά και ύψος τα 2,2 μέτρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει περίπου 20- 25 χρόνια.

●Ο πληθυσμός της είναι πολύ περιορισμένος (υπολογίζεται σε τουλάχιστον 180 ζώα).

●Σύμφωνα με το άρθρο 258 (Ν.Δ. 86/69) του Δασικού Κώδικα, απαγορεύεται ο φόνος, η αιχμαλωσία, η κατοχή και η έκθεση σε δημόσια θέα της καφέ αρκούδας.

7
Harry the Canadian
31/10/2009 00:14
May I recount a story that I heard at a Canadian National Park camp-site by a Park naturalist.

All wild animals instictvely will flee in the presence of man. But the silly humans (the tourists) try to feed them.

An American family met a black bear in a park. The [human] mother asked her child to offer the bear a bag of peanuts while she was taking a picture. The bear grabbed the bag (and fortunately) not the child''s hand.

When the family went back in the car, the bear followed. The humans closed the windows, but the bear smashed them. The humans run out in panic. The bear smashed the car, ate all the food (smashing the cooler too) and never bothered the humans.

The wild animals usually flee the humans. But unexpected human behaviour (the bear liked the peanuts) can confuse the animals and they become unpredictable (they do not know Savoir-Vivre).
cris
30/10/2009 13:34
αρκουδομαγκα μη παρεις το δικανο αλλα το αγροτικο σου και βγες βολτα την Εγνατια, ολο και καποια θα πετυχεις.. τα αγρια ζωα, οσο ομορφα και ναναι, ειναι αγρια και καλο ειναι να τα αφησουμε στην αγρια φυση..σιγουρα ο ανθρωπος ειναι μεγαλη απειλη για τα αγρια ζωα αλλα και παλι ειναι δυσκολο να βρεις την ισσοροπια. πχ τα λιονταρια, ειναι πανεμορφα, ολοι συμφωνουμε. ξερετε ποσοι ιθαγενεις πεθαινουν καθε χρονο απο επιθεσεις λιονταριων στην Αφρικη ή τιγρεων στην Ινδια? αρκετες εκατονταδες σας πληροφορω. οποτε ειναι ευκολο για μας που μενουμε στις πολεις και δεν προκειται να συναντησουμε ποτε λιονταρι μπροστα μας να θελουμε να διατηρηθουν τα λιονταρια, οι τιγρεις κοκ. Και ετσι πρεπει βεβαια, δεν εννοω οτι πρεπει να αφανιστουν. απλα πρεπει να υπαρξουν οι καταλληλες δρασεις απο πλευρας κυβερνησεων ωστε να προστατευτουν και τα ζωα αλλα και οι ανθρωπινες ζωες.
SPYROS
30/10/2009 12:21
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤ,

ΘΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ''Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΦΑΙ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΝ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ON SIGHT ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΤΟ ΠΩΣ ΕΖΗΣΕ Ο 70ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΚΟΛΥΜΠΑΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΡΘΕΙ ΚΟΝΤΑ ΕΝΑΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΤΟΤΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ, ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΖΩΑ (ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΔΙΑ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΟΥΤΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΚΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ. ΑΥΤΟ ΛΕΩ.
Γιωργος Στ
30/10/2009 02:14
@ SPYROS.Το διαβασες καλα το αρθρο?Ο ανθρωπος εχει δοκιμασει ολες τις μεθοδους,επιστημονικες αλλα και λιγοτερο επιστημονικες,δηλαδη πρακτικες.Πιστεψε με,στα 70 του χρονια,κατι παραπανω ξερει απο''σενα κι απο''μενα.Κι οταν λεει οτι δεν ειναι επιθετικες ουτε βιαιες,τοτε ετσι ειναι.Πριν 1-2 χρονια,διαβασα σε αλλο αρθρο οτι ενας βοσκος αν δεν κανω λαθος,στη βορεια Ελλαδα ετυχε να βρεθει κοντα σε μια αρκουδα,σε ενα δασος.Ο ανθρωπος απο το φοβο του παγωσε,με αποτελεσμα να μεινει εντελως ακινητος.Χωρις να το ξερει,συμπεριφερθηκε με τον ιδανικοτερο τροπο.Η αρκουδα τον κοιταξε,ειδε οτι δεν κινειται,δηλαδη δε συνιστα απειλη για την ιδια,αλλα και οτι δεν ειναι θηραμα (ο ανθρωπος)που θα μπορουσε να κυνηγησει.Οποτε το ζωο χαθηκε παλι μεσα στο δασος.Το ιδιο συμβαινει και με τους καρχαριες,που οι ανθρωποι τρεμουν και μονο στη λεξη,αλλα η στατιστικη λεει οτι ειναι πιο πιθανο να σκοτωθεις απο κεραυνο,παρα απο καρχαρια.Θα αμφισβητησουμε και τους αριθμους τωρα?Αυτα τα λιγα,για τα ταλαιπωρα τα ζωα,πολλα απο τα οποια οδηγηθηκαν στα προθυρα του αφανισμου,απο το μοναδικο αιμοβορο και δολοφονικο πλασμα που εμφανιστηκε ποτε στη γη.Τον ανθρωπο,
SPYROS
29/10/2009 13:31
ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ''Η ΦΥΣΙΟΔΙΦΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΓΑΝΕ! ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΑ ΣΑΛΑΧΙ. ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ''ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ'' ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΝ ΩΡΑΙΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ. ΣΑΦΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ. ΟΜΩΣ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ! ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΦΑΓΑ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΖΩΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ''Η ΤΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ. ΑΝ ΠΕΙΝΑΝΕ, ΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΒΑΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ''ΘΗΡΑΜΑ''. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑ........Σ Κε ΛΙΝ ΡΟΤΖΕΡΣ.
Αρκουδόμαγκας
29/10/2009 11:38
Καλά, πριν λίγο καιρό η κ. Καϊτανίδου και η κ. Μπαστέα μας έλεγαν πως να προστατευτούμε από τις άγριες αιμοβόρες αρκούδες που λυμαίνονται τα δάση της Βόρειας Ελλάδας και τώρα εσείς μας λέτε ότι είναι παρεξηγημένες; Αποφασίστε τι θέλετε επιτέλους... Να πάρω το δίκανο ή να μην το πάρω;
ΓΨ
29/10/2009 10:37
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ΄ΝΑΙ ΔΙΨΗΦΙΟΣ. .