Με τόση φόρα που έχει πάρει η ΑΕΚ στην επέτειο του ιωβηλαίου του έπους του ’68, είναι ικανή να κατακτήσει όχι μονάχα το Champions League του μπάσκετ, αλλά και αυτό του ποδοσφαίρου! Για το Κύπελλο Ελλάδος δεν τίθεται ζήτημα: αυτό κοσμεί εδώ και 26 ημέρες τη βιτρίνα των τροπαίων της, που είχε μείνει απείραχτη από τον Ιούνιο του 2002, ωστόσο αυτή η συζυγία των πλανητών επεκτείνεται και εκτός των τειχών και εξακολουθεί να αποτελεί την ασφαλή πυξίδα της… Η Ενωση προκρίθηκε στη δεύτερη φάση του Basketball Champions League χάρη στο buzzer beater τρίποντο του Ντούσαν Σάκοτα στον αγώνα με την Μπαϊρόιτ και η ιστορία επαναλήφθηκε προχθές το βράδυ στο Νίμπουρκ με το ακαριαίο in extremis κτύπημα του Κέβιν Πάντερ από τη μεγάλη άρκτο. Ούτως ή άλλως η 14η Μαρτίου επέχει θέση οροσήμου στην ιστορία της ΑΕΚ, διότι την ίδια ημέρα, το 1968, στο Παναθηναϊκό Στάδιο σφράγισε την πρόκρισή της στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Και πώς; Οχι με τη συνηθισμένη ονειρώδη ραβέρσα, αλλά με ένα τζαμπ σουτ του Γιώργου Τρόντζου ο οποίος, έξι δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του επαναληπτικού ημιτελικού με την Ινις Βαρέζε, σκόραρε για το 72-52 με το οποίο η ΑΕΚ κάλυψε το -18 (60-78) της ήττας της στο Masnago!

Tότε οι Λομβαρδοί περίμεναν ότι το τελευταίο σουτ θα γίνει από τον Γιώργο Αμερικάνο που είχε σημειώσει 31 πόντους, αλλά ανέλαβε δράση ο Τρόντζος. Με τη σειρά τους προχθές οι Τσέχοι πιθανότατα περίμεναν ότι θα πάρει την μπάλα ο Μάνι Χάρις, ο οποίος είχε σκοράρει ήδη 36 πόντους, αλλά τους… την έσκασε ο Πάντερ και τους άφησε σέκους!

«Εσείς δεν μας πιστεύατε»

Συν τοις άλλοις, ήταν παρών στον αγώνα προκαλώντας δέος ο (μεγάλος σταρ της Σλάβια Πράγας) Γίρι Ζίντεκ, είχε προηγηθεί κιόλας η απονομή τιμητικής διάκρισης στον Μάκη Αγγελόπουλο από τους παλαίμαχους της τσέχικης ομάδας, εις ανάμνησιν του τελικού του ’68, οπότε η μεγάλη ανατροπή έμοιαζε βγαλμένη από ένα αναπόδραστο πεπρωμένο!

«Εμείς το πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να προκριθούμε, εσείς δεν μας πιστεύατε ούτε τώρα, ούτε στον τελικό Κυπέλλου» είπε χθες ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος επιφυλάσσεται και διά τα περαιτέρω…

Η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τη Στρασμπούρ στις 28 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ, ενώ ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί, κατά άλλη μια σατανική σύμπτωση, στις 4 Απριλίου: ανήμερα δηλαδή της 50ής επετείου του θριάμβου με τη Σλάβια (89-82), αλλά και της πανωλεθρίας από την Ταουγκρές στον πρώτο ημιτελικό της Ευρωλίγκας της σεζόν 2000-01 (65-90) με τους 39 πόντους και τα 9/9 τρίποντα του Σαούλιους Στομπέργκας!