Ηρθε στην Ελλάδα στον επίλογο της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Για την ακρίβεια τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη εκμεταλλευόμενος το παραθυράκι που αφορά τους «άνεργους» ποδοσφαιριστές. Επέλεξε τον Ολυμπιακό παρότι γνώριζε εξ αρχής ότι δεν προορίζεται για βασικός, καθώς η παρουσία του Στέφανου Καπίνο στο ρόστερ δεν επέτρεπε συζήτηση για τα… κόκκινα γάντια. Και εκεί που οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα κυλήσει μια σεζόν που ο Σίλβιο Προτό θα είναι εδώ μόνο ως «ασφάλεια» για τον άσο, παίζοντας μόνο στα ματς του Κυπέλλου, ο βέλγος τερματοφύλακας εξελίχθηκε σε φυσιογνωμία. Μάλλον, στην καλύτερη μεταγραφική κίνηση της χρονιάς. Οχι μόνο για την προσφορά του μπροστά από την εστία του Ολυμπιακού (24 συμμ.), αλλά την προσωπικότητά του, τον χαρακτήρα του και τη συμμετοχή του στη σωστή λειτουργία του συνόλου. Ατύχησε σε πολλές μεταγραφικές ιστορίες του καλοκαιριού ο πρωταθλητής, με τον Προτό όμως πέτυχε διάνα. Σε σημείο που αν το… κοντέρ για κάποιον λόγο μηδένιζε σήμερα, για τη δημιουργία της επόμενης ομάδας, ο Προτό θα ήταν ο πρώτος που θα διατηρούσε τη θέση του και για το επόμενο ρόστερ.

Είναι δύσκολο το ποδόσφαιρο. Πολύ πιο δύσκολο από ό,τι πιστεύει κανείς. Παίζουν πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα ρόλο για την επιτυχία, πόσω μάλλον όταν αυτή πρέπει να προέλθει από τη συνεργασία 30-35 προσώπων που απαρτίζουν ένα ποδοσφαιρικό τμήμα. Τους ποδοσφαιριστές, το τεχνικό τιμ, τα πρόσωπα της διοίκησης που έχουν την ευθύνη να βρίσκονται κοντά στην ομάδα.

100% επαγγελματίας

Ο Προτό σε αυτούς τους πέντε μήνες και κάτι που βρίσκεται στην Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα επαγγελματισμού.

Από τον τρόπο και το κέφι που δουλεύει στην προπόνηση, μέχρι την κούρσα που έκανε την Κυριακή μετά τη λήξη του ματς με τον Ατρόμητο για να πάει στην απέναντι πλευρά του γηπέδου και να συγχαρεί τον –αντίπαλο –Ανδρέα Γιαννιώτη για την εμφάνισή του (σ.σ.: οι δυο τους αναμένεται να είναι του χρόνου τερματοφύλακες του Ολυμπιακού). Δεν πήγε μόνο στον έλληνα πορτιέρο βεβαίως. Πλησίασε και την κερκίδα όπου βρίσκονταν φίλοι του Ολυμπιακού προκειμένου να τους χειροκροτήσει και να τους ευχαριστήσει με τον τρόπο του για το γεγονός ότι ήταν εκεί, στο πλευρό της ομάδας. Δεν το έκανε μόνο την Κυριακή έπειτα από μια ισοπαλία. Το κάνει πάντα. Υστερα από νίκες, αλλά και ήττες. Το κάνει γιατί το νιώθει και αυτό από μόνο του είναι κάτι σπουδαίο.

Νέα κλήση

Η χρονιά για τον Ολυμπιακό πηγαίνει στον βρόντο έπειτα από τα τελευταία αποτελέσματα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Χθες, λίγες μόλις ώρες μετά τους -3 β. και την τιμωρία δύο αγωνιστικών της έδρας, οι Ερυθρόλευκοι κλήθηκαν εκ νέου από το πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας (αυτή τη φορά για το ματς με τον Ατρόμητο) σε μια ιστορία που μοιάζει πλέον με… επίδειξη δύναμης. Υπάρχουν ακόμη εννέα ματς ώς το φινάλε. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι Ολυμπιακός ώς το τέλος. Κατόπιν θα πρέπει να χτίσει τη νέα του ομάδα. Για να γίνει σωστά αυτή η μετάβαση χρειάζεται Προτό. Οπως Προτό χρειάζεται και για την «επόμενη» εκδοχή του.

* Χθες οι Ερυθρόλευκοι είχαν ρεπό. Σήμερα επιστρέφουν στον Ρέντη και εκεί θα τους περιμένει ο Οσκαρ Γκαρσία, ο οποίος πλέον θα αναλάβει εκ νέου την ευθύνη εκγύμνασης της ομάδας, έπειτα από την περιπέτεια υγείας (υποβλήθηκε σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας) που τον κράτησε μακριά από το πόστο του για μία εβδομάδα.