Η Σιμόν Μπάιλς, χρυσή ολυμπιονίκης στην ενόργανη γυμναστική, ήταν ένα ακόμα θύμα τού πρώην γιατρού της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών Λάρι Νάσαρ. Η Σιμόν Μπάιλς πρόσθεσε το όνομά της στη λίστα των πολλών κοριτσιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον 54χρονο γιατρό με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Νάσαρ, που ήταν στην ομοσπονδία γυμναστικής των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από 130 κοριτσιών.

«Για πολύ καιρό έχω αναρωτηθεί. Ημουν αφελής; Ηταν δικό μου λάθος; Τώρα ξέρω τις απαντήσεις. Οχι, δεν ήταν δικό μου λάθος. Δεν έχω εγώ την ευθύνη, που ανήκει στον Λάρι Νάσαρ, στην ομοσπονδία, αλλά και σε άλλους» σημείωσε η Μπάιλς, εξηγώντας τον λόγο που καθυστέρησε να κάνει την αποκάλυψη. Νωρίτερα, είχε στηρίξει τις αθλήτριες που είχαν κάνει τις δικές τους καταγγελίες.

Ο 54χρονος γιατρός καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 60 ετών για παιδική πορνογραφία. Εχει παραδεχτεί την ενοχή του για σεξουαλική επίθεση σε επτά κορίτσια, τα οποία κίνησαν τη δικαστική διαδικασία. Αλλα τρία μέλη της χρυσής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, οι Αλι Ράισμαν, Γκάμπι Ντάγκλας και Μακάιλα Μαρούνεϊ, έχουν καταγγείλει όχι μόνο τον Νάσαρ, αλλά και την ομοσπονδία που δεν ενήργησε έγκαιρα. Η 20χρονη Σιμόν Μπάιλς, που κατέκτησε τέσσερα χρυσά στο Ρίο, παραμένει το Νο 1 στην ενόργανη γυμναστική και στόχος της πλέον είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, παρότι εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι θα αναγκαστεί να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις όπου βίωσε τον εφιάλτη.

«Ραγίζει η καρδιά μου στη σκέψη ότι, ενώ δουλεύω για το όνειρό μου να αγωνιστώ στο Τόκιο το 2020, θα πρέπει να επιστρέφω συνεχώς εκεί όπου με κακοποίησε» σημείωσε η Μπάιλς. Μετά τις δεκάδες καταγγελίες εις βάρος του Λάρι Νάσαρ, υπήρξε έντονη κριτική και στην ομοσπονδία, την οποία κατηγόρησαν για αμέλεια αλλά και συνενοχή. Μάλιστα, σε μια δίκη, η Μακάιλα Μαρόνεϊ ισχυρίστηκε ότι την πλησίασαν ζητώντας της έναντι αμοιβής να κρατήσει το στόμα της κλειστό. Η ομοσπονδία απάντησε ότι η αθλήτρια με τη δικηγόρο της είχαν κινήσει αυτήν τη διαδικασία, αλλά τον Μάρτιο του 2017 ο πρόεδρος Στιβ Πένι υπέβαλε την παραίτησή του. Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, μετά την καταγγελία της Μπάιλς, εκφράστηκε «λύπη και θυμός», ενώ τονίστηκε και η στήριξη που παρέχει στις αθλήτριες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ ξανά» πρόσθεσε η Σιμόν Μπάιλς.