Βραδιά θριαμβευτικών αναμνήσεων από κάθε άποψη ήταν η χθεσινή για την ΑΕΚ, καθώς εκτός της μεγάλης νίκης επί του Ολυμπιακού (66-62) στα μάτριξ του γηπέδου έπαιζε το τρέιλερ, η τρομερή μουσική, αλλά και η αξέχαστη φωνή του Βασίλη Γεωργίου, από τη νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, το «1968», που θα προβληθεί στις αρχές του νέου έτους στις αίθουσες.

Πρόκειται φυσικά για το έπος της εκπληκτικής και ελληνικής ΑΕΚ του 1968 που είχε φέρει το πρώτο Κύπελλο Ευρώπης στην Ελλάδα με τη νίκη της επί της Σλάβια Πράγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο (89-82).

Το «ηλεκτροσόκ» του Μάκη Αγγελόπουλου, που αντικατέστησε τον Σωτήρη Μανωλόπουλο με τον Ντράγκαν Σάκοτα, έπιασε τόπο και μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο στο Λαύριο η Ενωση παρουσιάστηκε βελτιωμένη. Με έναν Μάνι Χάρις (15 π. , 9 ριμπ.) να θυμίζει την εκπληκτική εμφάνισή του με τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Κυπέλλου, τον Τζέιμς να παίζει εκπληκτική άμυνα στον Σπανούλη στο τέλος και με τους Σάκοτα και Μαυροειδή (9 π., 6 ριμπ.) να κρατάνε στα δύσκολα κυρίως στην αρχή την ομάδα, η Ενωση έφτασε στη νίκη παρά το γεγονός ότι έμεινε 8 λεπτά χωρίς καλάθι (από το 49-44 στο 25′ μέχρι το 53-56 του 33′).

«Αποδείξατε ότι είστε ομάδα, το θέμα είναι αν θέλετε να μείνετε έτσι, καθώς η άλλη επιλογή είναι το μπάχαλο ή όπως το λέτε εδώ, το π…λο!» είπε ο Ντράγκαν Σάκοτα στους παίκτες του στα αποδυτήρια, ζητώντας να ξεχάσουν αμέσως αυτή τη νίκη, «διότι θα αποδειχθεί τσάμπα αν δεν έχουμε ίδια εικόνα και στα άλλα παιχνίδια, αρχής γενομένης από τον αυριανό τελικό στη Μαδρίτη με την Εστουντιάντες».

Απουσίες

Ο Ολυμπιακός ήταν που ήταν «νοσοκομείο» (εκτός Αγραβάνης, Παπαπέτρου και Τιλί), έχασε μέσα στον αγώνα Πρίντεζη (μέση) και Μιλουτίνοφ (γόνατο), ενώ είχε πολύ κακό τον ανέτοιμο ακόμα αρχηγό του (9 λάθη ο Σπανούλης).

Κάπως έτσι ήρθε η νίκη της Ενωσης έπειτα από 13 χρόνια επί των Ερυθρολεύκων.

«Ηταν ένα πολύ κακό παιχνίδι για μας, τόσο σωματικά, όσο κυρίως πνευματικά, αλλά στο τέλος μείναμε και με ένα τεσσάρι τον Γουίλτζερ» τόνισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Η βαθμολογία (σε 8 αγώνες): Παναθηναϊκός 16, Ολυμπιακός, Λαύριο και Προμηθέας Πατρών 14, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ 13, Κολοσσός Ρόδου 12, Ρέθυμνο, Κόροιβος Αμαλιάδας, Αρης και ΓΛ Φάρος 11, Κύμη και Τρίκαλα 10, Πανιώνιος 8.