Ο από μηχανής θεός τερματοφύλακας της Μπενεβέντο Αλμπέρτο Μπρινιόλι, που σκόραρε με κεφαλιά κατά της Μίλαν στη Serie A (2-2 στο Τσίρο Βιγκορίτο), προφανώς και δεν είναι ο πρώτος διδάξας.

Υπάρχουν πρόδρομοί του ακόμη και στην Ελλάδα. Γκολκίπερ που προωθήθηκαν στην τελευταία φάση και σημείωσαν λυτρωτικά γκολ για τις ομάδες τους.

Ηταν 11 Φεβρουαρίου 2001, όταν ο ΟΦΗ υποδέχτηκε τον Πανηλειακό για τη 18η αγωνιστική της Α’ Εθνικής στο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης. Στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων έμελλε να σώσει την παρτίδα για τους Ηρακλειώτες ο αλβανός τερματοφύλακας Αριαν Μπεκιά διαμορφώνοντας με κεφαλιά το 2-2.

Στις 30 Οκτωβρίου 2013 ο Αλέξανδρος Κασμερίδης υπέγραψε την πρόκριση του Αστέρα Μαγούλας στις 16 του Κυπέλλου Ελλάδας ρίχνοντας στο καναβάτσο την πρώην ομάδα του, τον Λεβαδειακό.

«Δεν είχα να χάσω κάτι. Ζήτησα άδεια από τον προπονητή (Αντώνη Πριόνα) για να ρισκάρουμε με επιπλέον παίκτη στην αντίπαλη περιοχή» διηγείται ο σερραίος γκολκίπερ, που είχε μειώσει σε 3-2 στις καθυστερήσεις στον αγώνα της Λιβαδειάς (σκορ πρόκρισης για την ομάδα του).

«Είναι συναίσθημα πρωτόγνωρο, μοναδικό. Δεν σκοράρει και κάθε Κυριακή ένας τερματοφύλακας. Η ψυχολογία εκτινάσσεται στα ύψη! Γι’ αυτό και σε αυτές τις περιπτώσεις οι πανηγυρισμοί διαρκούν πάνω από δύο λεπτά» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ενθυμούμενος την εμπειρία ζωής ο Κασμερίδης.

Το πιο πρόσφατο γκολ τερματοφύλακα στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2015 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Υστερα από εκτέλεση κόρνερ ο γκολκίπερ της Λάρισας Γεννάδιος Ξενοδόχοφ κούνησε πλεκτό με κεφαλιά αφήνοντας εμβρόντητους τους παίκτες της Παναχαϊκής (1-1) στη 10η αγωνιστική της Football League.

Κοινή συνισταμένη για τους τερματοφύλακες σκόρερ Μπιεκιάι, Κασμερίδη και Ξενοδόχοφ είναι ο ΟΦΗ. Ο Αλβανός έδρασε με τη φανέλα του ηρακλειώτικου συλλόγου, ενώ οι άλλοι δύο έχουν θητεύσει στα τμήματα υποδομής και στην πρώτη ομάδα των Μελανόλευκων.

Το ορόσημο του Προτό

Από κει και πέρα γκολ με κεφαλιά έχει πετύχει και ο Σίλβιο Προτό. Ο νυν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού είχε δράσει ως παίκτης της Γκέρμιναλ στο βελγικό πρωτάθλημα ισοφαρίζοντας 2-2 στο 90+2′ τη Γκεντ στις 28 Σεπτεμβρίου 2008.

Αν συνυπολογιστούν, πάντως, και οι εκτελέσεις πέναλτι, ο τοπ σκόρερ τερματοφύλακας στην Ελλάδα είναι ο Νίκος Σαργκάνης με 6 γκολ (4 ως παίκτης του Ολυμπιακού, 2 με τον Παναθηναϊκό). Ευστόχησε στα πέντε από τα οκτώ χτυπήματα που ανέλαβε, ενώ πέτυχε και ένα γκολ ύστερα από «ριμπάουντ» σε χαμένο πέναλτι.

Τη σεζόν 1998-99 σκόραρε από την άσπρη βούλα σε ματς Α’ Εθνικής και ο Ηλίας Ατματσίδης διαμορφώνοντας το 2-1 υπέρ της ΑΕΚ κόντρα στην Ξάνθη (23/5/1999) στη Νέα Φιλαδέλφεια.