Δεν είναι ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο του αποκλεισμού. Ούτε έχουμε την εντύπωση πως ο οργανισμός Ολυμπιακός αναζητά δικαιολογίες για το φετινό ταξίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. Αποδείχθηκε στο γήπεδο η διαφορά δυναμικότητας όχι μόνο από Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους αλλά και από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Δεν αρέσει σε κανέναν, εξού και ένας κύκλος συζήτησης που έχει ανοίξει από το βράδυ της Τετάρτης μετά την ήττα στο Ζοσέ Αλβαλάδε. Δεν συμβαίνει όμως μονάχα στους Πειραιώτες, όσο και αν η κουβέντα πηγαίνει στα ποσοστά ευστοχίας των καλοκαιρινών μεταγραφών, στον τρόπο προσέγγισης του προχθεσινού ματς στη Λισαβόνα από τον Τάκη Λεμονή και στα ατομικά λάθη της άμυνας.

Μπενφίκα (Πορτογαλία), Αντερλεχτ (Βέλγιο) και Φέγενορντ (Ολλανδία), όλες πρωταθλήτριες φέτος σε λίγκες σαφώς ισχυρότερες από την ελληνική, όπως μαρτυρά το σχετικό ranking. Πού είναι έπειτα από την 5η αγωνιστική; Οχι μόνο αποκλεισμένες από τη συνέχεια σαν τον Ολυμπιακό, αλλά χωρίς έστω έναν βαθμό στους ομίλους τους. Αποκλεισμένη από τη συνέχεια των Κυπέλλων Ευρώπης και η πρωταθλήτρια Γαλλίας, Μονακό με μόλις δύο βαθμούς. Ετσι συμβαίνει όμως σε μια ελίτ διοργάνωση. Σημασία έχει να είσαι εκεί. Τα αποτελέσματα μιας σεζόν… έπονται. Ο Ολυμπιακός είναι στο 24 του ranking της UEFA, χάρη στη συνέπεια που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια. Αντικειμενικός του στόχος λοιπόν δεν μπορεί παρά να είναι η παραμονή του σε αυτό το «μοτίβο». Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πρωτίστως. Εκεί θα μπει και ο παρανομαστής της σεζόν. Εκεί θα κριθεί αν η φετινή διαδρομή θα είναι επιτυχημένη ή όχι.

n Να γυρίσει τη σελίδα θέλησε από χθες ο Τάκης Λεμονής μιλώντας στους ποδοσφαιριστές του: «Κάναμε όλοι λάθη, στην Πορτογαλία. Αλλα είχαμε συζητήσει να ακολουθήσουμε, αλλά δεν μας βγήκαν στο γήπεδο. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να το ξεχάσουμε. Εχουμε χρέος να πάρουμε το πρωτάθλημα» ήταν τα λόγια του.