Βαθαίνει όλο και περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την καταλανική κοινωνία, μετά την ενεργοποίηση από τον Μαριάνο Ραχόι του άρθρου 155, σύμφωνα με το οποίο η Μαδρίτη αναλαμβάνει απευθείας τη διοίκηση της Καταλωνίας. Δεν είναι λίγα τα μέλη της Μπαρτσελόνα που ζητούν από τον πρόεδρο Ζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου να πάρει ξεκάθαρη θέση. Ωστόσο αυτός τονίζει ότι στηρίζει μεν την Καταλωνία, αλλά παράλληλα φροντίζει και το συμφέρον της ομάδας, η οποία θέλει να αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο Μπαρτομέου έδειξε αποφασισμένος να μην εμπλέξει τον σύλλογο στο πολιτικό ζήτημα, παρότι στην αρχή της ομιλίας του, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των Μπλαουγκράνα, μίλησε για «υποστήριξη και αλληλεγγύη στους τομείς που έχουν πληγεί», εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του για τη φυλάκιση των δύο ηγετών του κινήματος για την ανεξαρτησία Τζόρντι Σάντσεθ και Τζόρντι Κούσαρτ.

Ομως όταν ήρθε η είδηση της απόφασης του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, οργάνωση τοπικών εκλογών και αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας, ο Μπαρτομέου έθεσε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της ομάδας.

«Θα πρέπει όλοι να είναι σίγουροι πως αυτό το συμβούλιο θα υπερασπίζεται πάντα τον σύλλογο. Ποτέ και σε καμία κατάσταση δεν πρόκειται να τον θέσουμε σε κίνδυνο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε στο πρωτάθλημα. Η παρουσία μας στην ισπανική Λίγκα είναι εγγυημένη».

Ο αγώνας

Στο ματς με τη Μάλαγα η διοίκηση της Μπαρτσελόνα είχε λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο παρότι η ατμόσφαιρα στο Καμπ Νου ήταν αρχικά φορτισμένη, στη συνέχεια ο κόσμος ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τα δρώμενα στον αγωνιστικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι, η Μπαρτσελόνα επικράτησε 2-0, αλλά το αντικανονικό πρώτο γκολ έριξε σκιά στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Ντεουλοφέου ήταν ο σκόρερ, ωστόσο πριν κάνει τη σέντρα ο Λούκας Ντιν η μπάλα είχε βγει εκτός γηπέδου, κάτι που δεν αντελήφθησαν ο διαιτητής και ο βοηθός. «Δεν είδα κάτι ξεκάθαρο από τον πάγκο, οι παίκτες της Μάλαγα διαμαρτυρήθηκαν, ήξερα ότι υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες» σχολίασε τη φάση του πρώτου γκολ ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Το δεύτερο γκολ σημείωσε ο Ινιέστα.

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στην Καταλωνία, να έχει χάσει τον Νεϊμάρ και παράλληλα να έχει τραυματιστεί ο αντικαταστάτης του (Ντεμπελέ), όμως πέτυχε για 4η φορά το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της και μάλιστα με εντυπωσιακό συντελεστή τερμάτων (+23).

Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε στο Μπερναμπέου την Εϊμπάρ 3-0 και είναι στην τρίτη θέση. Πήρε προβάδισμα νωρίς από το αυτογκόλ του Ολιβέϊρα (18′), ενώ ακολούθησαν τα γκολ των Ασένσιο (28′) και Μαρσέλο (82′).

Στη 2η θέση είναι η Βαλένθια που συνέτριψε στο Μεστάγια τη Σεβίλλη 4-0, ενώ η Ατλέτικο μαδρίτης με σκόρερ τον Γκαμεϊρό και κορυφαίο τον τερματοφύλακα Ομπλακ νίκησε στο Βίγκο τη Θέλτα 1-0.

Αλλα αποτελέσματα: Λεγανές-Μπιλμπάο 1-0, Βιγιαρεάλ-Λας Πάλμας 4-0, Μπέτις-Αλαβές 2-0, Λεβάντε-Χετάφε 1-1.

Βαθμολογία: Μπαρτσελόνα 25,Βαλένθια 21, Ρεάλ 20, Ατλέτικο 19.