Η Αντζελίκ Κέρμπερ δεν είχε τύχη φέτος στις χωμάτινες επιφάνειες. Εγινε η πρώτη αθλήτρια από το 1968 (όταν το τένις έγινε επαγγελματικό) που αποκλείεται στον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός ενώ είναι Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Η 29χρονη Γερμανίδα είχε αποχωρήσει από το Οπεν της Μαδρίτης με πρόβλημα στον μηρό, ενώ αποκλείστηκε νωρίς και στη Ρώμη.

Στο Παρίσι λοιπόν η Εκατερίνα Μακάροβα (Νο 40) νίκησε την Κέρμπερ με 6-2, 6-2, στην πρώτη μεγάλη έκπληξη του φετινού Ρολάν Γκαρός. Η Ρωσίδα, που είχε νικήσει σε τέσσερις από τις έντεκα προηγούμενες αναμετρήσεις με την Κέρμπερ, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο κεντρικό γήπεδο του Ρολάν Γκαρός.

Η Πέτρα Κβίτοβα επέστρεψε το ίδιο δυνατή στα γήπεδα μετά την περιπέτεια που είχε με τον τραυματισμό της με μαχαίρι από διαρρήκτη που εισέβαλε στο σπίτι της.

Η Κβίτοβα νίκησε την Αμερικανίδα Τζούλια Μπόρεσουπ με 6-3, 6-2 και προκρίθηκε στον β’ γύρο.

Σε μια άλλη έκπληξη, η Μόνικα Πούιγ από το Πουέρτο Ρίκο (Νο 40, ολυμπιονίκης στο Ρίο) απέκλεισε την Ιταλίδα Ρομπέρτα Βίντσι (Νο 32) με 6-3, 3-6, 6-2. Στον β’ γύρο προκρίθηκε και η Βίνους Γουίλιαμς με τη νίκη επί της Κινέζας Βανγκ Κουίγκ (6-4, 7-6).