Είναι δεδομένο. Στην ιστορία τους ο ελληνικός αθλητισμός και ειδικότερα το ελληνικό μπάσκετ θα έχουν σημείο αναφοράς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οπως, για παράδειγμα, ύστερα από το «χρυσό 1987» μιλάμε για την π.Γκ. και τη μ.Γκ. εποχή περιγράφοντας την επιρροή και την τεράστια αλλαγή που προκάλεσε στον ελληνικό αθλητισμό ο Νίκος Γκάλης, έτσι και η περίοδος που ζούμε θα χωρίσει το αθλητικό γίγνεσθαι της Ελλάδας σε π.Α. και μ.Α!

Στην προ Αντετοκούνμπο εποχή, κατά την οποία οι προοπτικές και οι φιλοδοξίες των ελλήνων μπασκετμπολιστών περιορίζονταν σε ευρωπαϊκά πλαίσια και το ΝΒΑ ήταν κάτι σαν «ταμπού» που, για να μη γρατσουνίζει τον λανθάνοντα (αθλητικό) εγωισμό μας, απαξιωνόταν ως οργανισμός και επιλογή. Και στην μετά Αντετοκούνμπο εποχή, στη διάρκεια της οποίας όλα δείχνουν ότι ο Greek Freak θα ανοίξει τους ορίζοντές μας, θα βοηθήσει να εκτιμήσουμε αλλιώς το impact του ΝΒΑ και θα κάνει τις επόμενες γενιές να θέτουν ως προορισμό τις κορυφές!

Στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία και όπου καλλιεργείται το μπάσκετ, οι εκκολαπτόμενοι μπασκετμπολίστες μεγαλώνουν με όνειρο να φτάσουν εκεί που πάτησαν οι Γκασόλ, Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Ροντίγκεθ (Ισπανοί), Πάρκερ, Ντιο, Μπατούμ (Γάλλοι), Ντιρκ Νοβίτσκι, Ντέντλεφ Σρεμπφ (Γερμανοί), Σαμπόνις, Μαρτσουλιόνις, Γιασικεβίτσιους (Λιθουανοί), Μπαρνιάνι, Γκαλινάρι, Μπελινέλι (Ιταλοί), Τούρκογλου, Οκούρ, Ιλιασόβα (Τούρκοι).

Στην Ελλάδα αντίστοιχα το όραμα ήταν να ακολουθήσουν τα βήματα των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα παλιότερα και πρόσφατα των Διαμαντίδη, Σπανούλη, Παπαλουκά και πολλών ακόμη που πρωταγωνίστηκαν και πρωταγωνιστούν σε επίπεδο Ευρωλίγκας και εθνικών ομάδων.

Τις ελάχιστες φορές που έλληνες παίκτες επιχείρησαν το μεγάλο βήμα, αρχικά με τον παγκοσμίως διάσημο σε επίπεδο Εφήβων, Ευθύμη Ρεντζιά, και εν συνεχεία με τους Αντώνη Φώτση, Βασίλη Σπανούλη, Κώστα Παπανικολάου, το ταξίδι –για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση –ήταν μικρό και η επιστροφή στο «ευρωπαϊκό χωριό» άμεση! Σε συνδυασμό με το «θαύμα» της Σαϊτάμα και την τελευταία ήττα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, που ανήκει στην Ελλάδα, και το γεγονός ότι η Εθνική μας για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εθνικές ομάδες των ευρωπαίων αστέρων που προαναφέρθηκαν, πλην Ισπανίας, τις προσπερνούσε σε σταθερή βάση, εμπεδώθηκε στην Ελλάδα μια απαξιωτική για το ΝΒΑ άποψη.

Διαφημίζει την Ελλάδα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος πριν από 4 χρόνια συμμετείχε «λαθραία» (όντας παίκτης της Α2) στο All Star Game της Α1 στην Πάτρα και τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Νέα Ορλεάνη ήταν βασικός στο ΝΒΑ All Star Game, διαφημίζει στο ΝΒΑ, στις ΗΠΑ και πλέον σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα συστήνει στο ευρύ ελληνικό κοινό το ΝΒΑ!

Το βίντεο με τον «καχεκτικό» και ασύλληπτα ντροπαλό μικρό να εξομολογείται πριν από 5 χρόνια το όνειρό του να πάει στο ΝΒΑ έγινε, με αφορμή τη συμμετοχή του στο All Star Game, viral γιατί αποτυπώνει σε εικόνα την ιστορία που έχει γίνει best seller παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή όμως, αν κοιτάξουμε πίσω από το φιλμ, θα ανακαλύψουμε όλα όσα μας μαθαίνει αυτό το σπάνιο, σε όλα του, παιδί.

Ως χαρακτήρας, μολονότι ανεβαίνει κορυφές και υπογράφει συμβόλαια που αναγράφουν 9ψήφιους αριθμούς, παραμένει το ίδιο σεμνός και ταπεινός με τον 18χρονο Γιαννάκη των Σεπολίων (Τρίτωνας) και του Ζωγράφου (Φιλαθλητικός). Με τη στάση του και τις δηλώσεις του επιβεβαιώνει συνεχώς πως δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε. Αντιθέτως, οι δύσκολες ημέρες των παιδικών χρόνων εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης, ενώ πάντα βάζει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή: «Παντού πίσω μου έχω την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι στο All Star Game, όχι ο Γιάννης» είπε χωρίς να διστάσει να απαντήσει στο δίλημμα «πρωτάθλημα με τους Μπακς ή μετάλλιο με την Εθνική» ότι προτιμά τη διάκριση με την Ελλάδα!

Σπάει τα ρεκόρ. Ως μπασκετμπολίστας, έφυγε από τη χώρα μας εντελώς άγουρος, με τρομακτικές ελλείψεις σε βασικά στοιχεία, όμως με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και προσήλωση στο όνειρό του γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος, με αποτέλεσμα η συχνότητα με την οποία επιτυγχάνει νέα ρεκόρ να είναι μεγαλύτερη και από εκείνη του Σεργκέι Μπούμκα στο επί κοντώ!

Πάνω στις ίδιες ράγες κινείται ακόμη και τώρα, όπως μας διαβεβαιώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Βαρλάς που γνωρίζει τον Αντετοκούνμπο εξ απαλών ονύχων και επιμελείται το προσωπικό blog του στο eurohoops.net. «Εχω να κάνω κανονική προπόνηση και να παίξω κανονικό αγώνα τέσσερις μέρες και μου φαίνεται πως είναι ένας χρόνος. Πάω στο Μιλγουόκι να μπω στον ρυθμό μου» είπε στον Νίκο και στους άλλους 5 απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ πριν φύγει τρέχοντας από το γήπεδο για να επιβιβαστεί στο ιδιωτικό τζετ του ιδιοκτήτη των Μπακς και να επιστρέψει στο Μιλγουόκι.

Με τα επιτεύγματά του, τη συμπεριφορά του και τη στάση ζωής του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μας διδάσκει πάρα πολλά. Και κάλλιστα μπορεί να πει κανείς ότι επιστρέφει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα από ό,τι εκείνη του έδωσε.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο σταρ των Μπακς έκανε την πρώτη του είσοδο στο «μικρό club» των mega stars του μπάσκετ και συστήθηκε όπως ακριβώς είναι, προκαλώντας τον θαυμασμό ολόκληρου του πλανήτη. Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι Ελληνας, αλλά πλέον είναι και Global!