«Η ζωή είναι ένα τριαντάφυλλο, του οποίου κάθε ροδοπέταλο είναι μια ψευδαίσθηση και κάθε αγκάθι μια πραγματικότητα» είχε γράψει ένας γάλλος συγγραφέας και ο Ολυμπιακός, δώδεκα ημέρες πριν από τη σύγκρουση με την Αρσεναλ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, εμφανίζεται αρκετά συνειδητοποιημένος ώστε να παραβλέψει τα ροδοπέταλα και ταυτόχρονα να μην τρυπηθεί από τα αγκάθια, που θα του στερήσουν την πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με την ευλογία του συμπατριώτη του και «άσπονδου εχθρού» τού Αρσέν Βενγκέρ, Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Ολυμπιακού, ο πορτογάλος τεχνικός Μάρκο Σίλβα έχει την ευφυΐα να αφήσει στην άκρη το πριν και να επικεντρωθεί μόνο στο τώρα.

Οι Πειραιώτες (9 β.) έχουν επικρατήσει (2-3) της Αρσεναλ (6 β.) στο Λονδίνο, κατακτώντας την πρώτη νίκη επί βρετανικού εδάφους έπειτα από 13 αποτυχημένες προσπάθειες. Και όμως αν κερδίσει η τρίτη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ με το ίδιο σκορ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, παίρνει εκείνη το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου πίσω από τη διαστημική Μπάγερν Μονάχου, την οποία πάντως κατάφερε να υποτάξει (2-0) στο Emirates Stadium, κάτι που δεν έχει κατορθώσει φέτος καμία ευρωπαϊκή ομάδα! Η παράδοση υπέρ του Ολυμπιακού αποτελεί μια ακόμη ψευδαίσθηση, καθώς και τις τρεις φορές που οι Ερυθρόλευκοι υπέταξαν την Αρσεναλ, η ομάδα του Λονδίνου είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Την πρώτη φορά (2009-10, σκορ 1-0), μάλιστα, ο Βενγκέρ παρέταξε επτά ποδοσφαιριστές ηλικίας μεταξύ 17-20 ετών έχοντας ήδη καπαρώσει την πρώτη θέση. Τη δεύτερη φορά (σεζόν 2011-12, σκορ 3-1) ο Αλσατός έβαλε τον 18χρονο Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν, τον 19χρονο Φρίμπονκ και τον 20χρονο Κοκλέν, η Αρσεναλ βγήκε πρώτη και ο Ολυμπιακός τρίτος μετά το «πονηρό» διπλό (2-3) της Μαρσέιγ επί της Ντόρτμουντ. Την τρίτη φορά (σεζόν 2012-13, σκορ 2-1) κατέβασε πέντε νεαρούς, αλλά η ήττα δεν στέρησε από την ομάδα του τη δεύτερη θέση πίσω από τη Σάλκε, με τον Ολυμπιακό να μένει τρίτος.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ Ο ΟΖΙΛ. Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο αγωνιστικό αγκάθι που θέτει σε εγρήγορση τον Σίλβα και τον Ολυμπιακό έχει ονοματεπώνυμο: Μεζούτ Οζίλ! Ο γερμανός διεθνής μεσοεπιθετικός με την τουρκική καταγωγή είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας, ενώ ο έτερος σκόρερ (των δύο τελευταίων γκολ στο 3-0 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ –το πρώτο σημείωσε ο Οζίλ) Αλέξις Σάντσες αποτελεί τη χιλιανή απειλή, την οποία οφείλει να περιορίσει η αμυντική γραμμή των πρωταθλητών Ελλάδας. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Αρσεναλ νίκησε στο ρελαντί την πρωταθλήτρια Κροατίας έχοντας επτά (!) απουσίες, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι η αναμέτρηση της 9ης Δεκεμβρίου συνιστά τον απόλυτο αγωνιστικό γρίφο για τους Πειραιώτες, που θα παίξουν τα ρέστα τους για την πρόκριση έχοντας τη δυνατότητα να την κατακτήσουν ακολουθώντας μία από τέσσερις διαδρομές: νίκη, ισοπαλία, ήττα με 0-1, ήττα με 1-2. Ολα τα άλλα σκορ ευνοούν τους Κανονιέρηδες.