«Ο Μάζοπουστ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που έχω δει. Ομως δεν είναι δυνατόν να έχει γεννηθεί στην Ευρώπη. Με τέτοιες εκρηκτικές ντρίμπλες, έπρεπε να είναι Βραζιλιάνος».

Ο,τι κι αν έχει γραφτεί ή θα γραφτεί για τον σπουδαίο Τσέχο Γιόζεπ Μάζοπουστ, τα λόγια του Πελέ θα αποτελούν πάντοτε προμετωπίδα στην καριέρα του.

Ο Μάζοπουστ άφησε την τελευταία του πνοή χθες στο σπίτι του στην Πράγα σε ηλικία 84 ετών, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του βραζιλιάνου φίλου του Ζίτο. Και οι δύο είχαν σκοράρει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1962 με τη Σελεσάο να νικά τους Τσεχοσλοβάκους 3-1, κατακτώντας το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιό της.

Ο Μάζοπουστ ήταν ένας δημιουργικός μέσος που διέθετε υψηλή τεχνική, ενώ φημιζόταν για τους ευγενικούς τρόπους του.

Πριν από τον τελικό του ’62, η Τσεχοσλοβακία είχε αναμετρηθεί στους ομίλους με τη Βραζιλία και ο Πελέ αγωνιζόταν τραυματισμένος. Οταν κάποια στιγμή το Μαύρο Διαμάντι πήρε την μπάλα ο Μάζοπουστ έκανε στην άκρη για να περάσει.

«Ηταν μία κίνηση που δεν θα ξεχάσω ποτέ» είχε δηλώσει ο Πελέ.

Την ίδια χρονιά, ο Μάζοπουστ έγινε ο πρώτος Τσέχος που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, που τότε απονεμόταν στον κορυφαίο παίκτη της Ευρώπης. Το 2000 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του αιώνα στο τσεχικό ποδόσφαιρο.

Τα καλύτερα ποδοσφαιρικά χρόνια του ο Μάζοπουστ τα αφιέρωσε στην Ντούκλα Πράγας με την οποία κατέκτησε επτά τίτλους. Ενα άγαλμα που βρίσκεται έξω από το στάδιο της ομάδας από το 2012 υπενθυμίζει στους νεότερους ποιος ήταν αυτός ο σπουδαίος παίκτης.

«Ηταν ένας τζέντλεμαν, μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο» δήλωσε ο Μισέλ Πλατινί.