Τα απόνερα των ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού έφτασαν μέχρι τη Μαδρίτη και τον τελικό του φάιναλ φορ.

Ενας από τους πιο καβγατζήδες παίκτες (μεγάλη μπασκετική αξία, αλλά συμπεριφορά μικρού κακομαθημένου παιδιού στο παρκέ) του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Ρούντι Φερνάντεθ ήταν ο… μεσάζοντας για να αναβιώσουν εικόνες από τα πάλαι ποτέ ντέρμπι Αιωνίων.
Ο Ρούντι, γνωστός για τις προκλήσεις του (αν και είναι από τους μεγαλύτερους θρασύδειλους, που μόλις λίγο τον φοβερίσεις, την κοπανάει), ενώ ο τελικός είχε κριθεί και όλο το γήπεδο πανηγύριζε, πέρασε δίπλα από τον Σπανούλη και του «την είπε», με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να κινείται προς το μέρος του και να ζητάει τον λόγο, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα μια σιγανή κλωτσιά στο πόδι.
«Είναι μεγάλος παίκτης αλλά μιλάει πολύ. Καταλαβαίνω ότι πήρε την Ευρωλίγκα μετά από τόσα χρόνια και είναι μεγάλη στιγμή, αλλά πρέπει λίγο να ελέγχει τον εαυτό του» εξήγησε ο Σπανούλης, επιβεβαιώνοντας ότι ο άσος της Ρεάλ τον προκάλεσε χωρίς να υπάρχει λόγος. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ανάλογη συμπεριφορά είχε και στον τελικό του Λονδίνου (με πολύ σκληρό φάουλ) και πέρυσι στον πρώτο προημιτελικό, αλλά και με την εθνική Ισπανίας!
Ακόμα χειρότερος προχθές όμως ήταν ο Γιόνας Μασιούλις, αφού κινήθηκε ύπουλα για να υποστηρίξει τον συμπαίκτη του, κλώτσησε από πίσω (όχι δυνατά) τον Σπανούλη στο πόδι για να τον εκνευρίσει και τα κατάφερε. Οι δύο παίκτες αποτελούσαν ένα κλασικό ζευγάρι αντιπάλων στα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, με τον Λιθουανό να δίνει σημαντική βοήθεια στο μαρκάρισμα του ηγέτη των Ερυθρολεύκων κάποιες φορές. Εδώ ήταν φανερό ότι είχε απωθημένα από τα εν λόγω ντέρμπι, καθώς δεν έμεινε μόνο στο χτύπημα στον Σπανούλη, αλλά όταν του ζήτησαν τον λόγο και οι άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού πήρε το κλασικό ειρωνικό ύφος του και έδειξε τα γεννητικά του όργανα στον Κώστα Σλούκα, δεχόμενος τεχνική ποινή.
Εκείνη την ώρα που όλη η Μαδρίτη πανηγύριζε σε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα για τον σύλλογο (καθώς λίγο νωρίτερα η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα είχε σφραγίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην ίδια πόλη επικρατώντας της Ατλέτικο, ενώ η Ρεάλ είχε αποκλειστεί μεσοβδόμαδα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ όπου ήδη έχει προκριθεί η Μπαρτσελόνα) δύο παίκτες απέδειξαν τη μικρότητά τους ως προσωπικότητες.

Ουσιαστικά διαχώρισαν εαυτούς από τους πραγματικούς ηγέτες της ομάδας όπως ο Σέρχιο Γιούλ, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ, αλλά ακόμα και από τον σεμνότατο, αλλά εκπληκτικό αγωνιστικά (ουσιαστικό MVP του αγώνα) Τζέι Σι Κάρολ.

«Ο Σπανούλης, όταν χάνει, ενοχλείται και λέει πολλά λόγια. Με αποκάλεσε ένα τίποτα του παγκόσμιου μπάσκετ» απολογήθηκε ο Ματσιούλις, με τον οποίο δεν είχε ασχοληθεί ο αρχηγός του Ολυμπιακού πριν δεχτεί την απαλή κλωτσιά, καθαρά για να προκληθεί.

Ο Ματσιούλις έβγαλε τη χολή του και χθες δηλώνοντας ότι ήταν άδικο που έφτασε ο Ολυμπιακός στον τελικό καθώς η ΤΣΣΚΑ ήταν πολύ καλύτερη ομάδα και έπρεπε αυτή να είναι η αντίπαλος της Ρεάλ. Μάλιστα, μιλώντας και στο λιθουανικό σάιτ krepsinis.net, απέδειξε ότι έχει πρόβλημα με τον Βασίλη Σπανούλη τονίζοντας: «Μου αρέσει να βλέπω θλιμμένο το πρόσωπο του Σπανούλη».