Ιταλία όπως Ελλάδα στο θέμα της πρόληψης, της καταστολής και των αντιδράσεων στη βία που ταλανίζει τα άλλοτε γεμάτα ιταλικά γήπεδα.

Η εκτόξευση αυτοσχέδιας βόμβας στην εξέδρα των φίλων της Τορίνο από οπαδούς της Γιουβέντους και ο τραυματισμός 11 ανθρώπων, όπως και η επίθεση των χούλιγκαν της Γκρανάτα στο πούλμαν της αποστολής της Βέκια Σινιόρα, προκάλεσαν αντιδράσεις στη γείτονα που θυμίζουν έντονα Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος της «Ρεπούμπλικα» Τζιάνι Μούρα θυμίζει ότι και στο παρελθόν συνέβαιναν παρόμοια περιστατικά, αλλά αντιμετωπίζονταν εντελώς διαφορετικά. Το 1983 κατακυρώθηκε στην Ιντερ νίκη με 2-0 επί της Γιουβέντους γιατί οι οπαδοί της Βέκια Σινιόρα πέταξαν ένα τούβλο στο παράθυρο του πούλμαν των Νερατζούρι, τραυματίζοντας τον επιθετικό Τζιανπιέρο Μαρίνι.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας Κάρλο Ταβέκιο παρατήρησε ότι «δεν θυμάμαι να έχει συμβεί στο παρελθόν ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο», ενώ ο πρόεδρος της Τορίνο, Ουρμπάνο Κάιρο, τόνισε πως οι μη φίλαθλοι καταστρέφουν τα πάντα.

«Ο Ταβέκιο λέει ότι δεν θυμάται να έχει συμβεί στο παρελθόν παρόμοιο σοβαρό περιστατικό; Εχει ασθενή μνήμη. Και ο Κάιρο, που αναφέρεται σε αυτούς που αμαύρωσαν τους πανηγυρισμούς; Δεν πρόκειται για εξωγήινους που ήρθαν από άλλον γαλαξία. Πρόκειται για οπαδούς που συμπεριφέρονται ως εγκληματίες ή εγκληματίες που υποστηρίζουν την ομάδα, δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά» έγραψε ο Τζιάνι Μούρα.

«Κράτος-μαφία» ήταν ο σκληρός χαρακτηρισμός του προέδρου της Νάπολι Αουρέλιο ντε Λαουρέντις για την Ιταλία και την ανικανότητά της να καταπολεμήσει τη βία στα γήπεδα.

«Πρέπει ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο να κάνει αυτοκριτική. Ξέρω ότι νοιάζεται για το θέμα, αλλά βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω. Του έχουμε πει να δώσει δύναμη στην αστυνομία για να επεμβαίνει στις εξέδρες, όπως συμβαίνει στην Αγγλία. Δεν ακούει όμως» λέει ο Ντε Λαουρέντις. Και προσθέτει: «Εχουμε κουραστεί απ’ αυτήν την απάθεια που εξασφαλίζει ψήφους. Στην Αγγλία, η πρωθυπουργός έλυσε το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, ενώ εδώ δεν κάνει κανείς τίποτε».

Ο Αλφάνο απάντησε ότι το κράτος έχει κάνει ήδη πολλά και οι ομάδες θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους.

Με εμπειρία από την Πρέμιερ Λιγκ ο προπονητής της Ιντερ, Ρομπέρτο Μαντσίνι, σημειώνει ότι «και στην Αγγλία συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, όχι βέβαια τόσο συχνά. Σε 24 ώρες όμως η αστυνομία συλλαμβάνει τους δράστες. Δυστυχώς για μας, συζητάμε τα ίδια εδώ και χρόνια. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα».

Την πικρή αλήθεια την είπε ο προπονητής της Γιουβέντους, Μαξ Αλέγκρι: «Μόνο ένας τρελός θα έφερνε τα παιδιά του στα γήπεδα με ό,τι συμβαίνει σ’ αυτά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά σε όλη τη χώρα».