Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε πράγματα και θάματα το βράδυ της Παρασκευής στο ΣΕΦ (18π. – 10 ασίστ) και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μεγάλη νίκη επί της Μάλαγα με 77-72 διατηρώντας τους Πειραιώτες μόνους πρώτους στην κορυφή του ομίλου, μετά την ήττα της ΤΣΣΚΑ από την Φενέρ.

Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, όπου οι Ερυθρόλευκοι γιόρτασαν τη συμπλήρωση 500 παιχνιδιών στο κύπελλο Πρωταθλητριών και την Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός με τον αρχηγό του να αφυπνίζεται – και μαζί του όλη η ομάδα – στο δεύτερο ημίχρονο έφτασε σε μια πολύ κομβική νίκη.

“Στο ημίχρονο μιλήσαμε και αποφασίσαμε να βελτιώσουμε την άμυνά μας και αυτό μας έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και στα περιφερειακά σούτ. Ηταν το καλύτερο δώρο αυτό για την ομάδα που συμπλήρωσε 500 παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση” τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος που χρησιμοποίησε και τον νεαποκτηθέντα Μιχάλη Τσαϊρέλη στον οποίο πλέον θα δίνει περισσότερο χρόνο, καθώς ο κάτοχος του όσκαρ ατυχίας, Μπρέντ Πέτγουεϊ, λίγο πριν το τέλος του αγώνα, έβγαλε τον ώμο του και θα μείνει εκτός δράσης τουλάχιστον για έναν μήνα !

«Είχα άγχος στην αρχή, αλλά σιγά σιγά ένοιωθα καλύτερα. Θα προσπαθώ να γίνομαι όλο και καλύτερος» τόνισε ο Μιχάλης Τσαϊρέλης.

Η πρωτοπόρος του ισπανικού πρωταθλήματος Μάλαγα, είχε στην αρχή το προβάδισμα (9-5 στο 6′), παρά την καλή άμυνα του Ολυμπιακού, καθώς εκμεταλλεύτηκε το τραγικό ποσοστό με το οποίο ξεκίνησαν οι γηπεδούχοι από την περιφέρεια (0/6 τρίποντα) και ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ζητούσε από τους παίκτες του να πάνε μέσα στη ρακέτα.

Η Μάλαγα με όπλο τα ριμπάουντ αλλά και τον αιφνιδιασμό κατάφερε να προηγηθεί με 17-11 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου ενώ κράτησε το προβάδισμα σε όλο το πρώτο ημίχρονο το οποίο έκλεισε προηγούμενη με 33-29 κυρίως χάρις στην υπεροπλία της στα ριμπάουντ (17 αμυντικά και 6 επιθετικά έναντι μόλις 12 αμυντικών του Ολυμπιακού).

Επίσης δεν επέτρεψε στους Πειραιώτες να τρέξουν και να επιβάλλουν το ρυθμό τους, τους εγκλώβισε στην περιφέρεια (μόλις 2/11 τρίποντα, από τα δύο εύστοχα σουτ του Μάντζαρη είχε ο Ολυμπιακός στο πρώτο εικοσάλεπτο) και με κορυφαίους τους Γκρίν (8π.), Γκρέιντζερ (6π.) και Τόμας (5π.) κρατούσε άνετα το προβάδισμα.

Αντίθετα για την ελληνική ομάδα ο Βασίλης Σπανούλης είχε εγκλωβιστεί στην αντίπαλη άμυνα και τελείωσε μόλις με 4 πόντους το πρώτο εικοσάλεπτο (όλοι με βολές).

Ομως η άνοδος του αρχηγού στην τρίτη περίοδο όπως και οι λύσεις που άρχισε να βρίσκει ο Ολυμπιακός έξω από τη γραμμή των 6.75μ. (είχε 4/7 στο τρίτο δεκάλεπτο) έφερε τους γηπεδούχους στη θέση του οδηγού, παίρνοντας διαφορά ακόμα και επτά πόντων (50-43), αν και έκλεισαν το δεκάλεπτο στο 55-52.

Ο Πλάθα επέμενε στην άμυνα ζώνης, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ικανότητα των παικτών του ενώ το μεγάλο ατού των Ισπανών ήταν ότι έπαιζαν πλέον με μηδενικό άγχος.

Οι Ισπανοί με κορυφαίο τον Γκρέιντζερ ισοφάρισαν (58-58) αλλά πλέον ο Σπανούλης είχε πάρει το όπλο του και με άξιο συμπαραστάτη τουν Κώστα Σλούκα (τεράστια η βοήθεά του στην αλλαγή ρυθμού του παιχνιδιού), έκαναν όλη τη δουλειά στην επίθεση, προσφέροντας όμως και στην άμυνα.

Με προσωπικές ενέργειες του Kill Bill, οι Πειραιώτες πήραν διαφορά ασφαλείας κα μαζί και τη νίκη.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πάντως σε αυτόν τον αγώνα, μπήκε στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων σε ασίστ όλων των εποχών, ξεπερνώντας τις 800 και μάλιστα πλέον η πρώτη τριάδα είναι ελληνική (Διαμαντίδης 1090, Παπαλουκάς 977, Σπανούλης 801)

Ευτυχώς ο τεχνικός της Μάλαφα Χουάν Πλάθα ξέχασε αρκετή ώρα στον πάγκο τον πιο επικίνδυνο σουτέρ του, τον Κώστα Βασιλειάδη ο οποίος μάλιστα διαμόρφωσε το τελικό σκόρ με τρίποντο πίσω από τη σέντρα.

ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ:

Ο Ολυμπιακός δεν ξεχνά την ιστορία του και με αφορμή τη συμπλήρωση των 500 ευρωπαϊκών παιχνιδιών στο κύπελλο Πρωταθλητριών (και πλέον Ευρωλίγκα) στο ημίχρονο, τίμησε τη ζωντανή ιστορία του συλλόγου, τους πρώτους θρύλους της ομάδας, τους Αλέκο Σπανουδάκη (87 ετών πλέον !), Θόδωρο Βαμβακούση, Βασίλη Φασιλή, Γιάννη Μεϊμάρη, Μανώλη Καζανίδη και Θύμιο Φιλίππου που αποθεώθηκαν στο κέντρο του ΣΕΦ παίρνοντας μια αναμνηστική φανέλα με το όνομά τους και μπροστά τον συλλεκτικό αριθμό 500, αλλά και μια φανέλα σε πλέξιγκλας.

Δεκάλεπτα: 11-17, 29-33, 55-52, 77-72.

Ολυμπιακός (18/35 διπ., 7/22 τρ., 20/24 β., 23-6 ριμπ., 7 κλεψ., 19 ασιστ, 4 κοψ., 10 λαθ.):Πέτγουεϊ, Χάντερ 3, Ντάνστον 6, Σπανούλης 18 (4/8 διπ., 0/2 τρ., 10/10 β., 10 ασιστ, 1 κοψ., 3 λάθ.), Σλούκας 9 (2), Πρίντεζης 13 (5/7 διπ., 0/1 τρ., 3/5 β.,3-0 ρ.), Μάντζαρης 6 (2), Λαφαγέτ 6 (1), Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 12 (3/6 διπ., 2/3 τρ.), Τσαϊρέλης 2.

Μάλαγα (21/36δ.,7/21τρ.,9/11β.,27-8ριμπ., 7 κλεψ., 17 ασιστ, 15 λαθη):Γκαμπριέλ 7, Μάρκοβιτς 4, Βασιλειάδης 9 (3), Τούλσον 8, Τόμας 9, Γκρέιντζερ 13 (2), Βάσκεθ 6, Κουζμίνσκας 3 (1), Στέφανσον 3 (1), Γκριν 8, Γκολούμποβιτς 2.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ Η ΦΕΝΕΡ

Η μεγάλη νίκη της Φενέρμπαχτσε στη Μόσχα, επί της ΤΣΣΚΑ με 81-75 (σε ένα παιχνίδι που το έχασε ο Τεόντοσιτς που ξέσπασε στο φινάλε και επιτέθηκε στον Ελληνα ρέφερι Κορομηλά, ο οποίος και τον απέβαλλε)

περιέπλεξε το θέμα του πλεονεκτήματος έδρας καθώς η Φενέρ μπήκε για τα καλά στη διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη δυάδα και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να κρατήσει ο Ολυμπιακός το αήττητο στο ΣΕΦ με τις δύο τουρκικές ομάδες.

Οσο για την Εφές Αναντολού έμεινε αρκετά πίσω, καθώς μετά την ήττα εντός από τη Φενέρ, έχασε και πάλι στην έδρα της αυτή της φορά από τη Λαμποράλ Κούτσα (87-84).

Οσο για την επόμενη αντίπαλο του Ολυμπιακού η Αρμάνι Μιλάνο έδειξε να “ξυπνάει” και πέτυχε μεγάλο διπλό στη Ρωσία επί της Νίζνι με 85-76.

Η βαθμολογία (σε 8 αγώνες): Ολυμπιακός 15, Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ Μόσχας 14, Εφές Αναντολού και Λαμποράλ Κούτσα 12, Νίζνι και Αρμάνι Μιλάνο 10, Μάλαγα 9.