Κακός χαμός έχει γίνει στη χώρα με τον κροκόδειλο που εμφανίστηκε στο Ρέθυμνο, όμως ένας τέτοιος βγήκε για τον Παναθηναϊκό στην κλήρωση που έγινε χθες στη Βαρκελώνη για την νέα Ευρωλίγκα.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο με τις πιο ισχυρές ομάδες από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, κάτι που σημαίνει ότι στον φετινό μαραθώνιό τους θα έχουν από την αρχή δύσκολο έργο. Αντίθετα ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει ομάδες που δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόκρισή του στο Tοπ 16 και εκείνο που ουσιαστικά θα έχει να σκέπτεται είναι τα τρία κουραστικά ταξίδια που θα κληθεί να κάνει στην πρώτη φάση.

Εκείνο που δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς είναι ότι η λεγόμενη «regular season» δεν επηρεάζει σε τίποτα τις ομάδες που θα προκριθούν στην επόμενη φάση, στο Tοπ 16. Επομένως, για τον Ολυμπιακό και κυρίως για τον Παναθηναϊκό, που έχει δυσκολότερη αποστολή, ο ένας και μοναδικός στόχος είναι η πρόκριση. Δεν έχει σημασία αν θα επιτευχθεί με εισιτήριο… πρώτης θέσης ή από την τέταρτη του ομίλου.

Το δεύτερο που επίσης πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι κάθε αξιολόγηση ομάδων είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη. Η πιθανότητα να είναι άστοχη μοιάζει με βεβαιότητα, αφού καμία από τις 24 ομάδες δεν έχει συμπληρώσει το ρόστερ της, με τρανό παράδειγμα τον Παναθηναϊκό που έχει μόνο ένα συμβόλαιο ξένου παίκτη (Γκιστ). Αρα είναι φρόνιμο να ολοκληρωθούν πρώτα τα ρόστερ των ομάδων και εν συνεχεία να δούμε και από την κλήρωση του πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ συνολικά το πρόγραμμα και τις δυσκολίες του για τους «αιωνίους».

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν κάποια δεδομένα, που προκύπτουν από τις ομάδες που κληρώθηκαν στον όμιλο καθεμιάς εκ των ελληνικών ομάδων και το πρόγραμμα που ορίστηκε για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Ιδιαιτέρως άτυχοι. Οι Πράσινοι στάθηκαν ιδιαιτέρως άτυχοι γιατί από το 3ο γκρουπ δυναμικότητας (Μάλαγα, Φενέρμπαχτσε, Ζαλγκίρις, Λαμποράλ) και από το 5ο (Ερυθρός Αστέρας, Τσεντεβίτα, Μπάγερν, Σάσαρι) πήραν τις πιο ισχυρές ομάδες, δηλαδή τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και την ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ Μπάγερν Μονάχου, ενώ από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας (Aλμπα, Γαλατάσαραϊ, Αρμάνι Μιλάνο, Νίζνι) κληρώθηκαν με μια από τις δύο πιο δυνατές. Απέφυγαν τη Γαλατάσαραϊ και βρέθηκαν μαζί με την Αρμάνι Μιλάνο.

Με την ομάδα που θα ερχόταν από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και όχι λόγω χώρας τον Ολυμπιακό) να είναι σίγουρα πανίσχυρη, ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί σε έναν όμιλο φωτιά που προσδιορίζεται από ένα και μόνο δεδομένο: Πως για να προκριθεί πρέπει εκτός από την αδύναμη Τούροφ (Πολωνίας) να αποκλειστεί μία εκ των Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Αρμάνι Μιλάνο, Μπάγερν. Ισχυρές, και όλες –όπως ακόμη και η Τούροφ –πρωταθλήτριες στις χώρες τους! Μάλιστα, με μια ματιά στο πρόγραμμα, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εμφανιστεί έτοιμος από την αρχή της διοργάνωσης και να συγκεντρώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα στον α’ γύρο της πρώτης φάσης γιατί το «κλείσιμο» είναι επικίνδυνο. Οι τρεις τελευταίοι αγώνες είναι: έξω με Φενέρμπαχτσε και Μιλάνο διαδοχικά και τελευταία αγωνιστική με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ.

Σε αντιδιαστολή, ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να αποφύγει από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι και την Εφες του Ντούσαν Ιβκοβιτς και να κληρωθεί με την νικήτρια του EuroCup, αλλά αποδυναμωμένη, Βαλένθια, από την οποία οι Ερυθρόλευκοι επέλεξαν τον Λαφαγιέτ. Από το 3ο γκρουπ δυναμικότητας, αφού η Φενέρμπαχτσε πήγε στον όμιλο του Παναθηναϊκού, η Λαμποράλ δεν είναι το φόβητρο του παρελθόντος. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα απέφυγε την πιο δύσκολη ομάδα και του 5ου επιπέδου (κληρώθηκε με τον Ερυθρό Αστέρα που έχει κολασμένη έδρα, αλλά δεν είναι ποιοτική ομάδα σαν την Μπάγερν) και μόνο από το πιο πάνω ράφι (το 4ο) βρέθηκε με μια από τις δύσκολες αντιπάλους (Γαλατάσαραϊ).

Προκριματικά. Μια θέση των ομίλων της α’ φάσης παραμένει ανοικτή και θα δοθεί στην ομάδα που θα νικήσει το Final-8 το οποίο θα διεξαχθεί στην Οστάνδη (23-26/9). Οι οκτώ ομάδες (Ούνιξ Καζάν, Χαποέλ Ιερουσαλήμ, Οστάνδη, Νίμπουργκ, Ζιέλονα Γκόρα, Βιλερμπάν, Ρίγα, Στρασμπούρ) ήταν γνωστές και χθες δημιουργήθηκε το bracket (ταμπλό) για τις διασταυρώσεις.

Η Ούνιξ Καζάν του Αργύρη Πεδουλάκη, στην οποία αγωνίζεται ο Νίκος Ζήσης και ανακοίνωσε την παραμονή του Κώστα Καϊμακόγλου και την απόκτηση του Γιόνας Ματσιούλις έπειτα από εκείνες των Κιθ Λάνγκφορντ και Κέρτις Τζέρελς, θα αντιμετωπίσει τη Ζιέλονα Γκόρα και μετά τον νικητή του Χαποέλ Ιερουσαλήμ – Νίμπουργκ. Αν νικήσει και στον ημιτελικό, θα αντιμετωπίσει στον τελικό, που θα έχει έπαθλο την τελευταία θέση στον α’ όμιλο, την ομάδα που θα διασωθεί από την άλλη πλευρά του ταμπλό (Βιλερμπάν – Οστάνδη, Ρίγα – Στρασμπούρ).