ΑΡΑΚΑΖΟΥ

Τέσσερα χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, οι παλαιότεροι έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές ζουν μια κατάσταση… ντεζαβού. Ηταν τέτοιες ημέρες του 2010 όταν η Ελλάδα προερχόταν από μια ήττα (2-0) στην πρεμιέρα από τη Νότια Κορέα. Το κλίμα ήταν και τότε ιδιαίτερα βαρύ, όπως και η κριτική ιδιαίτερα σκληρή από τον ελληνικό Τύπο, καθώς η απόδοση της Γαλανόλευκης υπήρξε τουλάχιστον απογοητευτική. Παρ’ όλα αυτά, η εθνική ποδοσφαίρου αντέδρασε και στο αμέσως επόμενο παιχνίδι νίκησε 2-1 τη Νιγηρία, η οποία μάλιστα προηγήθηκε στο σκορ. Οι έλληνες διεθνείς, παίζοντας με ψυχή, πήραν το απαραίτητο «τρίποντο» και μπήκαν ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Εστω κι αν στη συνέχεια δεν κατόρθωσαν να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, τουλάχιστον έφτασαν στο τελευταίο ματς να παίζουν για την πρόκριση εναντίον της Αργεντινής. Αυτό είναι και τώρα το ζητούμενο για την πεισμωμένη εθνική ομάδα: η νίκη με την Ιαπωνία και ο «τελικός» την τελευταία αγωνιστική εναντίον της Ακτής του Ελεφαντοστού. Γι’ αυτό και η αναμέτρηση με τους Νιγηριανούς αποτελεί οδηγό για τους έλληνες ποδοσφαιριστές ενόψει της αυριανής μάχης του Νατάλ.

Στο στρατόπεδο της εθνικής ομάδας παρατηρείται πλέον κλίμα συσπείρωσης. Ηδη ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος, ο οποίος το τελευταίο διήμερο θέλησε να αποφορτίσει τους παίκτες, πριν από την προβολή βίντεο με εκτεταμένες φάσεις από την αναμέτρηση της Ιαπωνίας με την Ακτή μίλησε στους διεθνείς προσπαθώντας να τους εμψυχώσει: «Μην ασχολείστε με την κριτική που γίνεται στην ομάδα και με όσα γράφονται στις εφημερίδες. Πρέπει να μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας. Αυτή η εθνική ομάδα εδώ και χρόνια έχει ένα μεγάλο αβαντάζ: είναι πάντοτε ενωμένη και ξεπερνά όσες δυσκολίες κι αν βρεθούν στον δρόμο της. Πάμε όλοι μαζί ενωμένοι σαν γροθιά να ανατρέψουμε την εις βάρος μας κατάσταση. Πάμε να νικήσουμε την Ιαπωνία και μετά βλέπουμε τον αγώνα με την Ακτή. Ξέρετε ότι πιστεύω στις δυνατότητές σας».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχηγός της ομάδας Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος έκανε μια ηγετική ομιλία στους συμπαίκτες του, λίγο προτού κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του στη Γαλανόλευκη. «Είμαστε καλή ομάδα και το έχουμε αποδείξει. Το παιχνίδι με την Κολομβία ήταν μια κακή παρένθεση και το ξεχνάμε. Θέλουμε τη νίκη και πρέπει να τα δώσουμε όλα για να παραμείνουμε στο παιχνίδι της πρόκρισης. Πάμε γερά να το γυρίσουμε, μπορούμε» είπε ο Τυπάρας, δίνοντας το έναυσμα και στους υπόλοιπους παίκτες να φωνάξουν με μια φωνή «πάμε γερά»!

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Εθνικής με την Ιαπωνία. «Είμαστε σε καλή κατάσταση. Εχουμε ξεπεράσει την ήττα της πρεμιέρας και έχουμε επικεντρωθεί στο ματς με την Ιαπωνία. Πιστεύω να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια αξιόλογη ομάδα. Θεωρώ ότι αυτό που μας έλειπε στο ματς με την Κολομβία ήταν η τύχη. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Κι αφού η ομάδα δημιούργησε ευκαιρίες, είναι θέμα χρόνου το γκολ. Μας προβληματίζει η εικόνα που είχαμε, αλλά το σημαντικό είναι η δημιουργία ευκαιριών» είπε ο επιθετικός του ΠΑΟΚ και πρόσθεσε με νόημα: «Αν βρεθείς σε άσχημη ημέρα μπορεί να δεχθείς τρία γκολ. Αν το δεις ως ομορφιά του ποδοσφαίρου έχει καλώς, διαφορετικά τα ισοπεδώνεις όλα. Εμένα δεν μου αρέσει να τα ισοπεδώνω. Είναι καλό να αγαπάμε τη χώρα μας αλλά ο φανατισμός δεν κάνει καλό. Προσπαθώ να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο, αν και το βιώνω και από την καλή και από την κακή και φανατισμένη πλευρά του. Πιστεύουμε όλοι στη νίκη. Αν δεν το πιστεύαμε δεν θα ήμασταν εδώ. Θα κοιτάξουμε να πάρουμε τις δύο νίκες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα».