Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο νικητής στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα. Ο πορτογάλος άσος επικράτησε του Λιονέλ Μέσι και του Φρανκ Ριμπέρι. O Κριστιάνο Ρονάλντο παρέλαβε το βραβείο του στο γκαλά της ΦΙΦΑ στη Ζυρίχη.

Ο πορτογάλος άσος έσπασε την κυριαρχία του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος είχε κατακτήσει το τρόπαιο τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο Ρονάλντο ανέβηκε για να παραλάβει το βραβείο μαζί με το γιό του και έβαλε τα κλάματα καθώς δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνηση του. Ολη η οικογένεια του ήταν στην αίθουσα και μάλιστα, μόλις ανακοινώθηκε το όνομα του φίλησε την σύντροφο του Ιρίνα Σάικ.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες μου στον σύλλογο μου και την εθνική ομάδα, αφού χωρίς τη βοήθεια τους, αυτό δεν θα ήταν δυνατό», είπε ο Ρονάλντο «Ειναι δύσκολο να κερδίσεις αυτό το βραβείο. Πρέπει να ευχαριστήσω και όσους εμπλέκονται μαζί μου σε προσωπικό επίπεδο, τη σύντροφο μου, το γιό μου, τους φίλους μου».

Τα

υπόλοιπα βραβεία της ΦΙΦΑ:

Κορυφαίος τερματοφύλακας αναδείχτηκε ο Μάνουελ Νόιερ της Μπάγερν.

Καλύτεροι αμυντικοί, οι Φιλιπ Λαμ (Μπάγερν), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ), Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν) και Ντάνι Αλβες (Μπαρτσελόνα).

Καλύτεροι μέσοι: Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Τσάβι (Μπαρτσελόνα), Ριμπέρι (Μπάγερν).

Καλύτεροι επιθετικοί, οι Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) και Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς (Παρί Σεν Ζερμέν).

Κορυφαίος προπονητής αναδείχτηκε ο Γιουπ Χάινκες, ο οποίος κατέκτησε το τρεμπλ με τη Μπάγερν. Στη συνέχεια, αποσύρθηκε από την προπονητική και τη θέση του στη Μπάγερν πήρε ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Το βραβείο «Φερεντς Πούσκας» για το καλύτερο γκολ της χρονιάς απονεμήθηκε στον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ενώ η ομοσπονδία του Αφγανιστάν ήταν η νικήτρια του βραβείου Fair Play.

Να σημειώσουμε ότι η ΦΙΦΑ έδωσε τιμητική διάκριση και στον πρώην πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Τιμητικό βραβείο από την Παγκόσμια ομοσπονδία παρέλαβε και ο Πελέ, ο οποίος δάκρυσε όταν όλοι σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν. Στις γυναίκες, καλύτερη αναδείχτηκε η γερμανίδα τερματοφύλακας Ναντίνε Ανγκερερ.