Η αντίστροφη μέτρηση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι ξεκίνησε ουσιαστικά το απόγευμα του Σαββάτου, με την ελληνική πλευρά να παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στην αντίστοιχη ρωσική αποστολή.

Πλέον αναμένεται να καλύψει μια απόσταση 65.000 χιλιομέτρων επί ρωσικού εδάφους πριν φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σότσι, όπου και θα ανάψει ο ολυμπιακός βωμός στις 7 Φεβρουαρίου.

Το ταξίδι για τη Ρωσία άρχισε για τη Φλόγα, μετά την ολοκλήρωση της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους και την τελετή παράδοσης που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο στον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Κάζακ που ήταν επικεφαλής της ρωσικής αποστολής.

Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο επτά φορές πρωταθλητής Ελλάδας στην παγοδρομία Παναγιώτης Μαρκουΐζος που άναψε τον βωμό μέσα στο Καλλιμάρμαρο, για να ακολουθήσει ο χορός των ιερειών που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη έδωσε το ιερό φως του Ολυμπισμού στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, ο οποίος κάτω από τα χειροκροτήματα των χιλιάδων θεατών που παρακολούθησαν την Τελετή, παρέδωσε το ιερό φως του Ολυμπισμού στην αποστολή του Σότσι.

«H Φλόγα είναι για εμάς τους Έλληνες ένα κομμάτι από τη χώρα μας, μέρος της ιστορίας μας και άρρηκτος δεσμός με τους προγόνους μας. Πριν λίγες ημέρες, στην Τελετή Αφής, στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του νέου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στο πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του Ολυμπισμού, αισθανθήκαμε, για μια ακόμη φορά, πραγματικό δέος μπροστά στη γέννηση του Ολυμπιακού Φωτός στο ναό της Ηρας και είδαμε Ελληνες και ξένους φίλους εντυπωσιασμένους από την μαγεία του χώρου και την υποβλητική τελετή.

Η αγάπη των Ελλήνων στο ιερό Φως αποτυπώθηκε και πάλι στη Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, που ολοκληρώθηκε το βράδι της Παρασκευής με την άφιξη της Φλόγας στην Ακρόπολη. Η Φλόγα ταξίδεψε 2000 χιλιόμετρα και συνάντησε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανθρώπους κάθε ηλικίας που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το σύμβολο του Ολυμπισμού και το διαχρονικό του μήνυμα για ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θεματοφύλακας της Ολυμπιακής Φλόγας, έχει επιλέξει το Παναθηναϊκό Στάδιο, – όπου έγιναν το 1896 και οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, – για την παράδοση του ιερού Φωτός του Ολυμπισμού, διότι αποτελεί τον ιδανικό τόπο για τη σύνδεση του αρχαίου με το νέο και την ένωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας με τους Σύγχρονους Αγώνες» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της ρωσικής αποστολής απηύθυνε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντμίτρι Καζάκ αναφέροντας σχετικά:

«Για τη Ρωσική Ομοσπονδία οι Ολυμπιακοί αυτοί Αγώνες αποτελούν έργο εθνικής σημασίας. Η υλοποίησή του οποίου φέρνει μακροπρόθεσμες θετικές αλλαγές σε διάφορους τομείς. Χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες δόθηκε μία ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του εθελοντισμού στη χώρα μας. Η Ρωσία έγινε πλήρες μέλος της Παγκόσμιας ομάδας των χωρών που εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Επίσης εκατομμύρια ανθρώπων απέκτησαν ενδιαφέρον για τη φυσική και αθλητική τους κατάσταση.

Εκ μέρους όλης της Ρωσίας θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό για τη διατήρηση και πολλαπλασιασμό των Ολυμπιακών αξιών. Στους συναδέλφους και φίλους από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την ανεκτίμητη συμβολή τους στην υλοποίηση του Ολυμπιακού έργου της Ρωσίας.

Ευελπιστώ, όχι, είμαι πεπεισμένος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2014 θα είναι όχι μόνο άξια σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος αλλά και θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της φιλίας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των ανθρώπων των διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, διάφορων χωρών και ηπείρων».

Την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας παρακολούθησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, το μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και πλήθος άλλων επισήμων.

Πριν από την Τελετή, η ορχήστρα, η χορωδία και η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και με σολίστ το βαρύτονο Δημήτρη Βουδούρη και τη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, ερμήνευσαν τα έργα: «Πέντε Ελληνικοί Χοροί για μεγάλη ορχήστρα» του Νίκου Σκαλκώτα και «Πολοβιτσιανοί Χοροί» του Alexander Borodin από την όπερα «Πρίγκιπας Ιγκορ». Τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας τραγούδησε ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς.

Διαμαρτυρία πριν από την τελετή

Εξω από το Μουσείο της Ακρόπολης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της οργάνωσης Colored Υouth, διαμαρτυρόμενα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία από τη σχετική νομοθεσία.