Για το τι ακριβώς συνέβη και αρπάχτηκαν ο Κατίδης με τον Πήδουλα, θα μου επιτρέψετε να κρατήσω μια πισινή. Διότι από την εποχή τού διεθνούς σαλονικιού μέσου τής τότε κραταιάς ΑΕΚ, γνωστού στους δημοσιογραφικούς κύκλους και ως «ρεπόρτερ», ο οποίος κατέγραφε σε κασετόφωνο ό,τι λεγόταν στα αποδυτήρια και ύστερα πλάσαρε στις εφημερίδες τα αποσπάσματα που τον συνέφεραν καταπώς τον βόλευαν, έχω καταλάβει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τα γεγονότα γίνονται λάστιχο: κάθε πλευρά θα σου διηγηθεί τη δική της ιστορία – και οι ρουφιάνοι μία τρίτη, προσαρμοσμένη στις συμπάθειες ή τις αντιπάθειές τους. Αλλωστε το μείζον δεν είναι αν ο παίκτης στράβωσε με μια απλή παρατήρηση ή με το δίκιο του πιστεύοντας ότι ο γυμναστής τού έβρισε τη μάνα, αλλά ότι σε έναν οικογενειακό καβγά βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι να βάλουν λόγια και να βγάλουν τα άπλυτα της οικογένειας στη φόρα. Που σημαίνει ότι την ΑΕΚ μια ωραία ατμόσφαιρα δεν τη λες.

Σαν χαρακτήρας ο νεαρός ποδοσφαιριστής είναι ειδικού χειρισμού, που λένε στον Στρατό. Στα 19 του πρόλαβε να τσακωθεί με την πρώην ομάδα του, τον παλιό προπονητή του Μάκη Κατσαβάκη, έναν συμπαίκτη του στον Αρη και – στο ελάχιστο διάστημα που βρίσκεται στην ΑΕΚ – με αρκετούς αντιπάλους, τον βοηθό προπονητή Μανόλη Παπαδόπουλο και – τώρα – τον γυμναστή Γιώργο Πήδουλα. Το παλικάρι έγινε σταρ του σινεμά προτού γυρίσει την πρώτη του ταινία – κι αυτό φαίνεται και στο παιχνίδι του, που είναι το χειρότερο. Με τέτοιο πρότερο άτακτο βίο, εύκολα του φορτώνεις όλο το φταίξιμο. Αλλά το αναμμένο σπίρτο δεν προκαλεί έκρηξη αν δεν πέσει στο μπαρούτι. Και η ΑΕΚ των τελευταίων ετών είναι πυριτιδαποθήκη ολόκληρη.

Οπως λέει το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι παίκτες τής ομάδας τα έχουν πάρει άσχημα με τον Παπαδόπουλο και τον Πήδουλα, τους υπασπιστές του Λίνεν που είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Ακόμη και ο απελπιστικά ήρεμος Γκερέιρο, που κάθε τόσο τον τσιμπάς για να σιγουρευτείς ότι ζει, στον αγώνα με τον ΠΑΣ φάνηκε να στρέφει το κεφάλι προς τον πάγκο και να τους ζητάει να βγάλουν τον σκασμό! Ο ίδιος ο Λίνεν, ως βέρος Γερμανός, τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην ιεραρχία. Σε σημείο να πιστεύει ότι αν ο λοχαγός πει στον φαντάρο να πάει να πηδηχτεί, δεν είναι προσβολή αλλά διαταγή. Δεν είναι τυχαίο ότι και στον Πανιώνιο παλαιότερα οι ποδοσφαιριστές μανούριαζαν με τους αξιωματικούς τού προπονητή, ένας εκ των οποίων ήταν γαμπρός του.

Πάνω απ’ όλα η ΑΕΚ είναι εύφλεκτη επειδή όποιο ταλεντάκι την έχει δει πρώτο όνομα στη μαρκίζα, μπορεί να την κάνει παρανάλωμα. Για τρεις λόγους: πρώτον, γιατί σε μια ομάδα στην οποία η απουσία του Κατσικοκέρη (που στον Εργοτέλη έκανε τα ρεπό του Μπούντιμιρ) θεωρείται απώλεια, κάθε φαντασμένος με λίγη ποιότητα παραπάνω δικαιούται να νιώθει αναντικατάστατος. Δεύτερον, επειδή δίπλα στους νεαρούς δεν έχει απομείνει κάποιος πάλιουρας, να τους κατεβάζει πού και πού κανένα καντήλι να έρχονται στα ίσα τους. Και τρίτον, διότι τους κανόνες συμπεριφοράς μπορεί να τους επιβάλει μόνο το αφεντικό – και αφεντικό είναι αυτός που πληρώνει.

Στην ΑΕΚ αυτός που θα πλήρωνε – ο Βιντιάδης – είναι στον δρόμο κι έρχεται κοντά τέσσερις μήνες τώρα. Και με τα πόδια να είχε ξεκινήσει από το Λονδίνο, θα είχε φτάσει. Αλλά – θα μου πείτε -, αν στην ΠΑΕ χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να λύσουν μια παρεξήγηση, δεν θα θέλουν ένα-δυο χρόνια για να κλείσουν ένα ντιλ κάποιων εκατομμυρίων;

Κάποιων αλλά όχι πολλών, όπως μαρτυρά η δυστοκία. Διότι, αν όντως ο Βιντιάδης με τον «Mister fix it» (που περισσότερο παραπέμπει σε παρατσούκλι υδραυλικού παρά επενδυτή) εξαρτούν την απόφασή τους από το αν θα γλιτώσουν δύο μύρια από τους πιστωτές ή αν θα πληρώσουν τα χρέη στο Δημόσιο σε 48 δόσεις αντί για 36, έχουν την οικονομική άνεση του υποψήφιου αγοραστή που παζαρεύει οικόπεδο για να χτίσει, αλλά πριν το πάρει πρέπει να βεβαιωθεί πόσο θα του πάνε τα χαλιά!