ο σώμα αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και έτσι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές ανάγκες απ’ ό,τι τα παιδιά, οι έφηβοι ή ακόμα και οι μεσήλικες.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο οργανισμός τις τροφές, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και η όρεξη. Επιπλέον, οι ανάγκες των ηλικιωμένων σε ενέργεια (θερμίδες) μειώνονται κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης φυσικής δραστηριότητας και της συνακόλουθης μείωσης στη μυϊκή μάζα, ενώ μπορεί να αλλάξει η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Αλλάζει επίσης η κατανομή του σωματικού λίπους (στους νέους είναι περισσότερο επιφανειακό αλλά στους ηλικιωμένους κυρίως ενδοκοιλιακό και ενδομυϊκό), ενώ συχνά παρατηρούνται απώλεια ορισμένων αισθήσεων (όσφρηση, γεύση) και προβλήματα υγείας (π.χ. οφθαλμοπάθειες, περιοδοντική νόσος) που επηρεάζουν την κατανάλωση τροφής.

Οι αλλαγές αυτές πρακτικά σημαίνουν πως «τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον υποσιτισμό, επομένως πρέπει να κάνουν τις απαιτούμενες προσαρμογές στη διατροφή τους» λέει ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ