Οσοι νομίζουν ότι αυτή την περίοδο όλη η κυβέρνηση ασχολείται με το Σκοπιανό πλανώνται πλάνην οικτράν. Πληροφορούμαι ότι δυο κορυφαίοι υπουργοί (πιο κορυφαίοι δεν γίνεται) ασχολούνται με τη διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Βιάζονται (ίσως και περισσότερο από τους υποψηφίους καναλάρχες που έχουν καταθέσει την σχετική αίτηση για άδεια) να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία στο ΕΣΡ. Οχι τόσο γιατί θέλουν να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά επειδή θέλουν να δουν πόσες αιτήσεις θα μείνουν ορφανές. Οπως έχει εξηγήσει ο Νίκος Παππάς (που ειρήσθω εν παρόδω αυτήν την περίοδο ταξιδεύει σε Ευρώπη και ΗΠΑ), οι ορφανές άδειες θα δημοπρατηθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των φακέλων στο Ραδιοτηλεοπτικό. Ηδη υπάρχει μία που δεν ανήκει σε κανέναν και αποτελεί ερώτημα αν θα υπάρξει και δεύτερη, από κάποιον που δεν θα μπορέσει να συμπληρώσει τα δικαιολογητικά τα οποία προβλέπονται από τον διαγωνισμό. Εάν μείνει μία άδεια τότε θα δημοπρατηθεί αμέσως. Εάν, δε, υπάρξει μόνο ένας ενδιαφερόμενος (κάτι που δεν είναι απίθανο), τότε θα πάει κατ’ ευθείαν σε εκείνον. Αν, όμως, υπάρξουν δύο ή περισσότεροι, θα γίνει πλειστηριασμός. Οι κακές γλώσσες λένε, πάντως, ότι έχει βρεθεί ήδη ένας επιχειρηματίας – πουλέν της κυβέρνησης που θα θελήσει αυτή την φορά να κόψει το νήμα. Το κρίσιμο ερώτημα που μου βάζουν εμένα οι πράκτορές μου είναι αν ο εν λόγω θα τρέξει μόνος του στον διαγωνισμό. Για να έχετε πλήρη εικόνα, να σας πω ότι μαθαίνω πως και η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί στενά το θέμα – όπως προκύπτει και από κάποιες αιχμηρές δηλώσεις που κάνει τελευταία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η υπόθεση θα έχει ζουμί.

Στα χνάρια του Κοτζιά

Σας έχω πει επανειλημμένως για τον Νίκο Κοτζιά, που εύχεται με ποιήματα καλό μήνα στους φίλους του. Τώρα, λοιπόν, νιώθω την υποχρέωση να σας ενημερώσω πως ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει στα χνάρια του – έστω κι αν σε πρώτη φάση επικαλείται τη λαϊκή θυμοσοφία και δεν γράφει δικούς του στίχους. Ο Πρωθυπουργός έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Instagram – τον οποίο δημιούργησε πρόσφατα – «καλό μήνα! Ο Φλεβάρης κι αν χιονίσει, πάλι άνοιξη θ’ ανθίσει». Με την προσθήκη, μάλιστα, πως οι λαϊκές παροιμίες σαν αυτήν είναι «το απόσταγμα της ζωής και εμπεριέχουν ακόμα και τις αντιφάσεις της». Υπήρξαν, πάντως, και οι αντιδράσεις από τους πρωθυπουργικούς ακολούθους. «“Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”, το ξέρω αυτό. Πείτε μου την αλήθεια», του έγραψε ένας. Πάλι καλά που δεν έγραψε «θα φλεβίσει, είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη», θα επισημάνω εγώ.

Ο Φλεβάρης του ΥΠΕΞ

Μια και ανέφερα τον «ποιητή» υπουργό Εξωτερικών, δεν θα μπορούσα παρά να ρωτήσω πώς ευχήθηκε εκείνος χθες, πρωτομηνιά γαρ. Η ευχή του, που ο πληροφοριοδότης μου έλαβε με SMS, ενδεχομένως να περιέχει και είδηση για το Μακεδονικό: «Φλεβάρης της ελπίδας, των διαπραγματεύσεων και της ιστορίας. Φλεβάρης του χαμόγελου, τη συγκίνησης και της αγκαλιάς». Τι θέλει, άραγε, να πει ο ποιητής; Θα αγκαλιαστούμε με τους Σκοπιανούς;

Μπηχτές

Για την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής υπό τον Παναγιώτη Λιαργκόβα είμαι σίγουρος πως έχετε ήδη ακούσει. Εγώ επειδή είμαι λάτρης των λεπτομερειών, σας παραθέτω ένα απόσπασμα. Γράφει, λοιπόν, ότι «η πενταετής θητεία του συντονιστή έληξε τον Νοέμβριο του 2017 ενώ η θητεία των μελών της επιστημονικής επιτροπής καθηγητών Πάνου Καζάκου, Ναπολέοντα Μαραβέγια, Μιχάλη Ρηγίνου και Σπύρου Λαπατσιώρα λήγει στα τέλη Μαρτίου 2018. Λογικά η ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο συντονιστή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά η μετάβαση καθυστέρησε όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιοχές πολιτικής». Το λες και καραμπινάτη μπηχτή στον τσαλακωμένο αριστερό Ευκλείδη και τους συντρόφους του.

Στάσου, μέλι!

Θα σας διηγηθώ έναν διάλογο που μου μετέφερε ανταποκριτής μου στην Αμαλιάδα. Εκεί βρισκόταν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος – όπως σας έχω ενημερώσει – περιόδευε στην Ηλεία. Ξαφνικά, λοιπόν, βλέπει μπροστά του έναν μελισσοκόμο, ο οποίος πουλούσε βαζάκια με μέλι που έβγαζε ο ίδιος. Ο Κυριάκος, αφού άκουσε τα κλασικά παράπονα για την οικονoμική κατάσταση από τον πλανόδιο, τον ρωτά «τι ψήφισες;». «Τον Γενάρη, ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε εκείνος με ειλικρίνεια. «Τον Σεπτέμβρη;» επέμεινε ο Μητσοτάκης, για να λάβει την απάντηση «ΛΑΕ». Επειδή όμως, ως γνωστόν, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και τρίτη ερώτηση: «Και τώρα τι θα ψηφίσεις;». «Και πάλι ΛΑΕ» είπε ο μικροπωλητής. Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «τουλάχιστον αυτοί είναι σταθεροί στις θέσεις τους» κι έκανε να φύγει. Τότε ο μικροπωλητής τού φώναξε «περίμενε» και του έδωσε ένα βάζο μέλι. «Επειδή είσαι ωραίος», όπως του εξήγησε. Σαν να βλέπω μπροστά μου το νέο γαλάζιο σποτάκι.

Τροφείο τέλος

Τι θυμάστε από τον Μάρτιο του 2015; Εγώ, ας πούμε, θυμήθηκα την τριετή συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ με τους εργαζομένους της. Γιατί; Τότε, η πρώτη φορά Αριστερά τούς είχε δώσει και επίδομα σίτισης. Το περίφημο τροφείο, κόστους 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τέλος του μήνα λήγει η σύμβαση και επιχείρηση και συνδικαλιστές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη. Ο Μανόλης Παναγιωτάκης, έμαθα, τους ανακοίνωσε πως τροφείο τέλος – δεν βγαίνω μάνα μου, που λέμε. Οπως φαντάζεστε, η ΓΕΝΟΠ είναι ήδη στα κάγκελα και, σύμφωνα με άνθρωπό μου, στην κυβέρνηση ανησυχούν μήπως ξεκινήσουν κινητοποιήσεις πριν καν έρθει η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στη Βουλή. Πόσες φορές να αντέξει κι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τον παλιό του εαυτό;